Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

301 kohdetta, 1079606 valmismatkaa

Argentiinaan yhdistettäviin kliseisiin kuuluvat tango, jalkapallo, punaviini, tuhdit pihvit sekä pampa ja gauchot. Etelä-Amerikan toiseksi suurimmalla maalla on vaiherikas historia ja hurmaava luonto. Pääkaupungista Buenos Airesista löytyy koettavaa kasinoista golfkenttiin ja merkkiputiikeista uimarantoihin.

Valtava Argentiina on 2 780 400 neliökilometrin kokoinen, ja asukkaita maassa on lähes 38 miljoonaa. Argentiinan rajanaapureita ovat Bolivia, Paraguay, sekä lännessä Chile ja idässä Brasilia. Maan virallinen kieli on espanja ja valuuttana on Argentiinan peso.

Valtavasta koosta johtuen ilmasto vaihtelee paljon. Pohjoisessa on lämmintä tai kuumaa ja etelässä kylmää. Kesällä joulukuusta maaliskuuhun pääkaupungin Buenos Airesin lämpötila voi kohota yli 30 celsiuksen.

Buenos Airesin, aiemmin Río de la Platana tunnetun kaupungin, kansannousu vuonna 1810 oli lähtölaukaus koko maanosan laajuiselle itsenäisyysliikkeelle. Argentiina itsenäistyi vuonna 1816. Brasilian ja Uruguayn kanssa käyty sota Paraguayta vastaan toi Argentiinalle etelästä laajan Patagonian alueen vuonna 1881, jolloin maa sai nykymuotonsa.

Edelleen jatkuvat kuitenkin kiistat Chilen kanssa eteläkärjen Tulimaan eräistä saarista. Kiistanalaisia ovat myös Ison-Britannian hallinnoimat Falklandinsaaret.

Argentiina kukoisti 1880-luvun lopulta 1920-luvulle, jolloin talouden menestyksestä pitivät huolta vientituotteet vilja ja naudanliha. Samainen ajanjakso toi maahan paljon siirtolaisia, ja noin 85 % nykyargentiinalaisista onkin sukujuuriltaan eurooppalaisperäisiä. Puhdasverisiä intiaaneja on jäljellä 50 000.

Maailmanlaajuinen lama vuonna 1929 ja valtaan tullut sotilashallitus käänsivät Argentiinan kehityksen laskuun. Toistuvat sotilasvallankaappaukset sekä köyhien ja rikkaiden välisen kuilun kasvu heikensivät maan tilannetta. Elintasoerot ovat maan vitsauksena edelleen: työttömyys ja köyhyys ovat monelle argentiinalaiselle arkipäivää.

Vuonna 1946 presidentiksi valittu Juan Perón pyrki tasoittamaan elintasoeroja. Peronismin keulakuvaksi nousi hänen vaimonsa Evita. Kansan suosima presidentti syrjäytettiin kuitenkin sotilasjuntan toimesta vuonna 1955, jolloin taloudelliset ja sosiaaliset ongelmat vain kärjistyivät. Argentiina palasi demokratiaksi vuonna 1983. Peronistien valtakausi maan politiikassa päättyi kuitenkin vasta vuoden 2000 vaaleihin.

Pankkikriisin vuoksi maan talous romahti, peso devalvoitiin ja se irrotettiin dollarista. Vuonna 2002 tilijäädytyksiä vastaan kapinoitiin väkivaltaisin mielenosoituksin, ja presidentit vaihtuivat tiuhaan. Toukokuussa 2003 presidentiksi tuli Nestor Kirchner ja nyt presidenttinä toimii hänen leskensä Cristina Kirchner.

Pääkaupungissa Buenos Airesissa on lähes kolme miljoonaa asukasta. Kaupunkia halkoo kaksi valtavaa väylää, Heinäkuun 9. päivän katu ja Toukokuun katu, molemmat muistuttamassa maan itsenäisyystaistelusta. Florida-kävelykadun varrelta löytyvät kaupungin muodikkaimmat putiikit, Corrientes-kadulta puolestaan löytyy hyviä kirjakauppoja.

Kaupungin historiallinen keskus on Plaza de Mayon aukio. Torin laidalla sijaitsevan vaaleanpunaisen talon eli presidentinlinnan, Casa Rosadan, parvekkeelta Evita Perón puhui kannattajilleen. Luoteislaidalla kohoaa katedraali, jonka suojiin on haudattu itsenäisyyssankari José de San Martin.

Buenos Aires on museoiden ja teattereiden kaupunki: Etelä-Amerikan johtava kulttuurikeskus. Yksi maailman johtavista teatteri- ja oopperataloista, Colón, sijaitsee kaupungissa ja sen katsomoihin mahtuu kerrallaan peräti 3 500 kulttuurinystävää. Palermon hienostokaupunginosassa voi nauttia museotarjonnasta ja suurista puistoista.

La Boca on Buenos Airesin boheemein kaupunginosa värikkäine taloineen ja taiteilijoineen. Kaupungin selkeässä ruutumittakaavassa on mukavaa liikkua kävellen, mutta tarvittaessa voi napata keltakattoisen taksin tai tutustua Etelä-Amerikan vanhimpaan, vuonna 1913 avattuun, metroon.

Argentiinaan yhdistetään kliseisesti, mutta osuvasti tango, punaviinit, pihvit, jalkapallo ja tietenkin pampa ja gauchot. Argentiinalainen tango on käsite, ja varsinkin Buenos Airesissa pyörii jatkuvasi useita laadukkaita showesityksiä, joiden olennainen osa on tango. Kaupungin parhaisiin lukeutuu tangoravintola Senor Tango.

Tanssi syntyi reilut sata vuotta sitten pääkaupungin ilotaloissa sekä Rio de la Platan toisella rannalla Uruguayssa. Eurooppaan tango tuli merimiesten mukana. Ensin tangoa pidettiin syntinä, mutta lopulta siitä tuli 1900-luvun muotitanssi. Argentiinan suurta tangolaulajaa Carlos Gardelia voisi tituleerata maansa Olavi Virraksi, tai Virtaa suomen Gardeliksi!

Argentiinassa tangon taitajia mennään etupäässä katsomaan ja kuulemaan, kun Suomessa pyörähdellään mieluusti itsekin. Argentiinalaisen tangon askelkuviot eroavat nekin suomalaisesta tangosta.

Toinen Argentiinan valtti maailmalla on ollut jalkapallo. Diego Maradonan peliura muistetaan ympäri maailman, ja miehen värikkäät tempaukset ovat pitäneet hänet otsikoissa viime vuosinakin. Argentiinaa juhlittiin maailmanmestarina vuosina 1978 ja 1986. Hopeavuoden 1990 jälkeen maan esitykset MM-kisoissa ovat kuitenkin olleet vaisuja eikä menestystä ole tullut.

Argentiinalainen ruoka ja punaviini ovat erinomaisia. Vartaassa tai grillissä avotulella kypsyvä asado, mehukas häränleike, empanado-pikkupiiraat, vuohenlihasta keitetty locro sekä hurjan kokoiset pihvit kuuluvat maistamisen arvoisiin. Mendozan ja Cafayeten punaviinit tunnetaan Suomessakin. Mendozan provinssi Argentiinan länsiosassa, Andien laaksossa on lukuisten viinitilojen koti. Tiloille järjestetään myös retkiä.

Espanjalaiset valloittajat uskoivat aikoinaan löytävänsä hopeaa Argentiinasta, ja antoivat Paraná - ja Uruguay-jokien leveälle suistolle nimen Rió de la Plata. Myös maan nimi juontaa juurensa sanasta argento eli hopea, mutta hopean sijaan Argentiinan vauraus kasvoi pampan mehevästä mullasta.

Pampalla kasvatettu vilja ja laidunnettu karja takasivat maalle paikan 1900-luvun alun vauraimpien maiden joukossa. Pampan karjapaimenet, gauchot, ovat osa Argentiinan historiaa. Gauchoille olivat ominaisia liikkuva elämäntapa, monikäyttöinen ja lämmin poncho, monitoimiveitsi facon ja leveälahkeiset housut, bombachat.

Argentiina on ulkoasiainministeriön mukaan suhteellisen turvallinen matkailumaa verrattuna muihin Etelä-Amerikan valtioihin. Silloin tällöin esiintyy mielenosoituksia, ja suurkaupungeissa on taskuvarkaita ja kerjäläisiä. Normaali varovaisuus Argentiinassa on paikallaan, kuten muuallakin matkustettaessa.

Maa on monipuolinen turistikohde. Pääkaupungin ja viininviljelysalueiden lisäksi kannattaa tutustua etelän Tulimaahan ja osittain Brasilian puolella sijaitseviin Igassun vesiputouksiin.

Etelä-Amerikan korkein vuori sijaitsee sekin Argentiinassa: Cerro Aconcagualla on korkeutta 6960 metriä. Igassulta pääsee helposti käymään Paraguayn puolella Ciudad del Estessä, joka on vilkkaan verovapaan kaupan keskus. Argentiinasta käsin kannattaa vierailla myös Chilessä.

Teksti: Hanna Pesonen
Kuvat: SXC

Katso myös