Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

508 kohdetta, 726410 valmismatkaa

Chile tarjoaa suomalaismatkaajalle roppakaupalla antoisia elämyksiä. Maasta löytyy niin pitkiä hiekkarantoja, lumihuippuisia vuoria, luonnonkauniita vuonoja kuin pala maailman kuivinta aavikkoakin. Helena Railo muutti avopuolisonsa kanssa muutamaksi vuodeksi Chilen pääkaupunkiin Santiago de Chileen. Tässä artikkelissa hän kertoo, millaista oli asua ja opiskella chileläisessä kulttuurissa.

Muutto uuteen maahan maailman toiselle puolelle on aina jännittävää. Sitä se oli myös Helenalle ja hänen puolisolleen, mutta pariskunta selviytyi siitä suuremmitta ongelmitta:

Eurooppalaisille Santiago de Chile on luullakseni Etelä-Amerikan helpoimpia kaupunkeja sopeutua. Rikollisuutta on suhteellisen vähän, ja elämänmeno on muutenkin melko eurooppalainen. Välillä tuntui, että ero Helsinkiin ei ollut kovinkaan suuri, vaikka Chile ensin kuulostikin eksoottiselta kohteelta.

Helena ja hänen puolisonsa eivät kumpikaan osanneet etukäteen Chilen pääkieltä espanjaa. Käytännön pakon sanelemana suomalaisen pariskunnan oli kuitenkin opeteltava puhumaan maankielellä:

Uuden kielen oppiminen oli hieno kokemus. Ennen matkaan lähtöä en olisi uskonut, että tässä iässä on mahdollista oppia uutta kieltä näin hyvin. Chileläiset eivät juuri puhuneet englantia, eli espanjaa oli pakko puhua heti alusta alkaen. Näin kielitaito lähti nopeasti kehittymään.

Kielen lisäksi uudessa kohteessa on aina paljon muutakin opeteltavaa, eikä etukäteen ole edes mahdollista tietää, mitä kaikkea vastaan tulee. Helenan kohdalla uusien asioiden listalle kuului muun muassa jatko-opiskelut Santiago de Chilessä.

Opiskelin koulussa nimeltä Universidad Catòlica de Chile yhden kevätlukukauden, eli Suomen syyslukukauden. Opiskelu ei mielestäni juurikaan eronnut suomalaisesta. Kurssien työtavat riippuivat hyvin paljon kurssinvetäjästä, kuten täällä Suomessakin, joten eri kurssit olivat hyvin erilaisia. Opiskelijoiden asenne opiskelua kohtaan oli melko rento, ja esimerkiksi ryhmätyöntekotilaisuuteen ei sovittuun aikaan saapunut yleensä paikalle muita kuin minä. Työt tehtiin hyvin pitkälti viimeisenä iltana, hutaisten.

Helena muistelee hymyssä suin opiskeluaikaansa Chilessä:

Biologian kurssien kenttäjaksot olivat erittäin mukavia. Opiskelujuttujen ohessa nautimme hyvästä ruoasta, juomasta ja rennosta tunnelmasta.

Chilessä tekemisen mahdollisuudet eivät taatusti lopu kesken. Suomalaismatkustajaa kiinnostaa todennäköisesti tutustuminen nähtävyyksiin, patikointi upeassa luonnossa, pulikointi kuumissa lähteissä tai laskettelu eteläisen pallonpuoliskon parhaissa laskettelurinteissä. Chilen kesäaikaan kannattaa nauttia upeista hiekkarannoista ja lämpimästä auringosta, vastaavasti talvisaikaan suunnataan nokka kohti puuterisia Andien vuoristorinteitä, jotka ovat auki kesäkuusta aina syys-lokakuulle.

Autolla ehti ajaa yhdessä päivässä jo melkoisen matkan rannikkoa ja nauttia merinäköalasta sekä tutustua rannikon pikkukylien tunnelmaan. Päivämatkan päässä oli myös monia kansallispuistoja, useimmat Andien vuoristossa, jossa oli upeita patikointireittejä.

Santiagolaisten suosikkikohde on kaunis Viña del Marin kaupunki ja surffaajien paratiisi Pitchilemu. Kumpaankin kaupunkiin on Santiagosta suorat bussiyhteydet.

Santiago de Chilessä on erittäin vilkas ja monipuolinen yöelämä. Kaupungin parhaat klubit löytyvät Barrio Bellavistasta. Musiikkia on aina salsan villeistä rytmeistä kuumimpaan poppiin. Mikäli salsaa ei taida ennen matkaa, voi sitä opetella useimmilla kaupungin salsaklubeilla. Suecia-kadulla biletetään viikon jokaisena päivänä, ja tälle kadulle ei kannata suunnata, jos tarkoituksena on istua pöydässä koko ilta.

Miljoonakaupungista löytyi yöelämää kaikkien makuun. Kansainvälisten hittien lisäksi klubeilla soi paljon paikallista musiikkia, etenkin salsaa. Paras meno alkoi yleensä vasta myöhään aamutunneilla.

Santiagon ehkä tunnetuin ruoanlaittomuoto on barbeque, ja erilaisia avoimia barbeque-grillejä voi löytää useimmista kaupungin puistoista. Etenkin Chilen kansallispäivän aikoihin, eli 18. syyskuuta on mahdollista maistaa äärimmäisen hyvää fondaa, eli suussa sulavaa barbeque-ruokaa.

Chilessä maininnanarvoisia ruokia ovat ehdottomasti erilaiset kala- ja äyriäisruoat. Parhaimmat kalaruoat löytyivät rannikon ravintoloista, ja hinnat olivat hyvin kohtuullisia.

Perinteiseen chileläiseen ruokaan kuuluu runsaasti tuoreita vihanneksia ja hedelmiä. Tunnettuja ruokalajeja ovat muun muassa: empanadas, curanto, humitas ja pastel de choclo. Ruoan lisäksi Chilestä saa makunautintoja hiveleviä viinejä ja rypäleviinaa, piscoa. Tyypillinen pisco-sekoitus on Pisco sour. Juoma sekoitetaan piscosta, sitruunamehusta, tomusokerista ja munanvalkuaisesta.

Santiagon kaupungin läheisyydessä on lukuisia viinitiloja, joissa kannattaa vierailla. Esimerkiksi Miguel Torres ja monet muut alueen viinitilat tuottavat laatuviinejä, jotka tunnetaan ympäri maailman. Viinitilavierailujen yhteydessä voi maistella viinejä ja ostaa mielimakuja kotiin vietäväksi.

Teksti: Johanna Tamminen / Mediafocus

Kuvat: Helena Railo

Katso myös