Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

304 kohdetta, 1470607 valmismatkaa

Dubrovnik, romantikkojen unelmakaupunki, odottaa tulijaansa Välimeren rannikolla Kroatiassa. Ja rakkautta, tai ainakin flirttiä, on ilmassa, sillä katumuusikkomiehet saattavat suorasukaisesti mutta ystävällisesti iskeä silmänsä ohikulkevaan naiseen ja keskittyä soittamaan vain tälle.

Dubrovnikin viehätys perustuu ennen muuta sen vanhaankaupunkiin, joka ruokkii romantiikkaa keskiaikaisine rakennuksineen, kapeine katuineen, korkeine torneineen, kujaravintoloineen. Osa kaduista on niin pieniä, että jatkuvaa turistivirtaa ei näe koko aikaa vaan ihmiset jäävät rakennusten kulmien taa. Dubrovnikissa on helppo rakastua.

Jo vanhaankaupunkiin astuminen on kuin sadusta. Muurien ympäröimään kaupunkiin kuljetaan suuresta portista, päädytään pienelle torille, jolta lähtee pääkatu kohti suurempaa ravintolaterassien täyttämää aukiota.

Kaupunki makaa meren ja vuorten välissä. Kaupunkiin saapuminen autolla on elämys, sillä kukkuloilta voi ihailla alhaalla siintävää kaupunkia.

Dubrovnikiin pääsee Suomesta suorilla lennoilla.

– Niiden, jotka toivovat näkevänsä Taivaan maan päällä, pitäisi tulla Dubrovnikiin, kirjoitti Nobelin kirjallisuuspalkinnon vuonna 1925 saanut irlantilainen kirjailija Bernard Shaw paikan päällä.

Shaw ylisti paitsi Dubrovnikin historiaa, myös koko seudun kauneutta. Dubrovnikia onkin kutsuttu Adrianmeren helmeksi ja Kroatian kaupunkien kruunuksi.

Historia onkin edennyt Dubrovnikissa jo lähes tuhat vuotta samaan tahtiin kuin nyt; kaupungissa on aina ollut matkailijoita, sillä kaupunki sijaitsee Rooman ja Palestiinan välisellä reitillä. Dubrovnikin tasavallan hallinto rakensi ensimmäisen majatalon ulkomaalaisia matkustajia varten vuonna vuonna 1347. Lisäksi kaupunkilaiset alkoivat tarjota huoneita omista kodeistaan, bed&breakfast tunnettiin jo tuolloin.

Dubrovnik, tai siis sen vanhakaupunki jota kaupungin nimellä turistit yleensä tarkoittavat, on jo aikaa sitten menettänyt niin sanotun alkuperäisyytensä arkielämän osalta, sillä se on lähes täysin turistien valloittama kaupunki. Osa kroatialaisista pelkää, että tulevaisuudessa siitä tulee käytännössä autiokaupunki eli että vain turistit ja paikallinen henkilökunta kansoittavat kaupunkia.

Mutta se ei haittaa turistia, sillä paitsi kaupunki ja sen ympäristö on kaunis, se on ihanteellinen paikka viettää lomaa: palvelut toimivat, ravintoloita löytyy joka lähtöön, ja uimaan pääsee helposti. Uimarantoja on erilaisia, hiekkaisesta, pikkukivisestä pieniin luonnonaltaisiin. Meressä voi uida luonnonrannoilla hyvinkin suojaisissa paikoissa; rantapoukamasta voi tulla jopa lähes yksityinen ranta. Dubrovnik on osa Adrianmeren Rivieraksi kutsuttua rannikkoa.

Dubrovnik sopii hienosti perheille, mutta myös pelinaisille ja -miehille. Parasta matkustusaikaa lienee kevät ja syksy, jolloin sää on ihanteellinen eikä liian kuuma, ja jolloin turistejakaan ei ole niin paljoa kuin heinä-elokuussa.

Dubrovnikin vanhakaupunki vaurioitui osittain Jugoslavian hajoamissodissa kaksikymmentä vuotta sitten. Tuolloin Jugoslavian liittoarmeija piiritti ja tulitti Dubrovnikia tykein ja kranaatinheittimin.

Unescolla (YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö) on oma karttansa sodan tuhoista. Niitä voi kartan avulla ihmetellä järjestelmällisesti. Pääosin tuhoutuneet osat on korjattu kansainvälisenä yhteistyönä vanhan mallin mukaan. Osin tuhoja on jätetty muistoksi 1990-luvun Balkanin kauhujen vuosista.

 

Teksti ja kuvat: Kari Kauppinen

Matkatarjouksia

Katso myös