Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

508 kohdetta, 726410 valmismatkaa

Mielitkö pakoon pakkasia, rentoutumaan aurinkorannalle, sukeltelemaan kirkkaisiin vesiin kilpikonnien kanssa tai golfaamaan lämpimille viheriöille? Vai kenties kaikkea tätä? Suuntaa Egyptin Hurghadaan tai Sharm el Sheikhiin.

Siinain nimimaan eteläkärjessä sijaitseva Sharm el Sheikh, yksi Egyptin suosituimmista lomakohteista, on kuin tehty talvilomaa - auringonpalvontaa, sukeltamista, snorklailua ja golfausta - varten. Näiden ohella saa nauttia myös paikallisesta kulttuurista. Kaupungin ilmeelle ovat ominaisia palmujen reunustamat rantabulevardit, ravintolakadut, puistot ja kukkaistutukset. Laaturavintoloissa ruokaillaan paljaan taivaan alla tai taidokasta arkkitehtuuria henkivissä, pilarein koristelluissa ravintolasaleissa. Iltaelämääkin löytyy: itämaista tanssia, musiikkiesityksiä, diskoja, musiikkibaareja ja kasinoita.

Sharm el Sheikh jakautuu kolmeen alueeseen. Lahden perukoilla, lähellä satamaa ja vanhoja rakennuksia, sijaitsee Sharm el Maya. Ras um el Sidin niemellä rakennukset ovat korkean El Hadaban kalliotasanteen päällä. Hyvien ostosmahdollisuuksien Naama Bay sijaitsee reilun viiden kilometrin päässä satamasta.

Toinen Egyptin suosituimmista lomaparatiiseista on vanha kalastajakylä Hurghada, jota paikalliset kutsuvat nimellä Ghardaga. Niin, juuri se samainen kohde, jonne saattoi voittaa matkan edesmenneestä Onnenpyörä-ohjelmasta!

Hurghadan ja Sharm el Sheikhin suosituimmat ajanvietteet eivät juuri eroa toisistaan. Aurinko, rannat ja monimuotoinen vesiurheilu pitävät huolen siitä, että turistit viihtyvät. Kaupungissa on myös runsas baari- ja diskovalikoima, paljon ravintoloita, kahviloita ja mielenkiintoisia löytöjä tarjoavia basaareita.

Niin Hurghada kuin Sharm el Sheikhkin sijaitsee sukeltajien paratiisiksi muodostuneen Punaisenmeren rannalla. Paikoin jopa 1800 metrin syvyisen meren vesi pysyy tasaisen lämpimänä ympäri vuoden. Esimerkiksi Sharm el Sheikhin vesillä, Aqaban lahdella, vesi on kesällä noin 26-asteista ja talvisinkin 21-asteista. Myrskyt ovat alueella harvinaisia, sateet minimaalisia, ja kun Punaistamerta vielä suosivat lämpimät virrat, sen vedet ovat pysyneet kirkkaana, ja korallikasvillisuus on rikasta. Punainenmeri onkin maailman pohjoisin trooppinen meri.

Kirkkaissa vesissä riittää nähtävää. Punaisenmeren pohjassa on syyrialais-afrikkalainen hautalaskeuma, jota koristavat vuosituhansien varrella muodostuneet silmää hivelevät koralliriutat. Hurghadan edustalla sukeltajia puolestaan kiinnostavat monet merenpohjassa makaavat, ikivanhat laivanhylyt.

Kiitos muun muassa ilman alhaisen kosteusprosentin Punainenmeri on yksi maailman suolapitoisimmista vesistöistä - paikoin jopa yli 4 % - ja siitä löytyy paljon endeemisiä eli ainoastaan Punaisessameressä eläviä lajeja. Kaikki Punaisenmeren korallit ja kalat löytyvät helpoiten koralliriutan lähettyviltä: siellä vilisee harmaa-, kulta- ja jättiläismureenoita, barrakudaparvia, huulikaloja, rauskuja, suuria merikilpikonnia ja muita vedenalaisia luonnonihmeitä.

Jos et vielä ole saanut tilaisuutta tutustua laitesukelluksen maailmaan, "sukelluslupakirjan" voit suorittaa myös paikan päällä. Sukellusretkiin ja -koulutuksiin erikoistuneet yritykset järjestävät Egyptissä kansainvälisiä PADI-kursseja sekä aloittelijoille että edistyneimmille. Kokeneet sukeltajat voivat ottaa osaa vaikkapa Siinain sukellussafareille. Ellei välitä laitesukelluksesta, meren kauneutta voi toki ihailla myös lähempänä pintaa snorkkelin ja maskin avulla.

Sukelluksen lisäksi Sharm el Sheikh tarjoaa hyvät pelimahdollisuudet golfin harrastajille. Huhtikuussa 2004 Jolie Ville Golf Resortissa pelattiin ensimmäistä kertaa Euroopan Challenge tourin osakilpailu. Jolie Villen 18-reikäinen kenttä on tasokas, ja sillä on peräti 18 järveä, mikä houkuttelee kentälle golffareiden lisäksi ja iloksi eksoottisia lintuja. Varaamalla matkasi golfpakettimuodossa, saat tiiausaikasi jo matkalippujesi mukana.

Myös rantakohteiden retkimahdollisuudet ovat moninaiset. Auringossa löhöilyn lomassa kannattaa katsastaa ainakin Ras Mohamedin meripuisto sekä Siinaivuoren juurella oleva ortodoksinen Pyhän Katariinan luostari. Päiväretkien avulla voit tutustua Hurghadasta ja Sharm el Sheikhistä käsin myös Kairoon ja Gizan pyramideihin. Tarjolla on myös ratsastussafareita hevosten tai kamelien selässä.

Suomen ulkoasiainministeriön mukaan Egyptin-matkailuun ei kohdistu yleisempää uhkaa Sharm El Sheikhissä ja Hurghadassa.

Teksti:
Hanna Pesonen / MediafocusKuvat:
Finnmatkat (Ove Nilsson ja Torleif Svensson)

Matkatarjouksia

Katso myös