Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

289 kohdetta, 1019277 valmismatkaa

Espanjan aurinkorannikko eli Costa del Sol vetää magneetin tavoin puoleensa lomanviettäjiä eri puolilta Eurooppaa. Alueella käy vuosittain kymmeniä miljoonia turisteja; heidän joukossaan on edelleen runsaasti myös suomalaisia.

Espanjassa valmistui 2000-luvun alussa elokuva Torremolinos 1973, jossa palataan turismin kannalta tuohon vuoteen, jolloin kaikki oli hyvin erilaista. Silloin kauhisteltiin sitä, miten erityisesti ruotsalaiset ja tanskalaiset tytöt "kekkaloivat" rannoilla bikineissä. Espanjalaiset naiset eivät olisi voineet kuvitellakaan käyttävänsä bikineitä. Kenraali Franco eli vielä ja katolinen kirkko vastusti jyrkästi turismia.

Nyt on matkailusta tullut tärkein elinkeino koko rannikolla. Hotelleja on noussut toinen toisensa perään, samoin ravintoloita. Rantahietikolla on silti tilaa sekä hotellien asukkaille että oman maan kansalaisille. Millaisia matkoja suomalaiset sitten suosivat Aurinkorannikolle?

-Perheet varaavat erityisesti huoneistohotelleja keittomahdollisuuksineen, kertoo Finnmatkojen opas Helena Siilin. Hän on työskennellyt alueella pitkään.

Muilla hotelleilla – joko aamiaisineen tai puolihoitoineen – on omat kannattajansa. Talvisin seudulla on paljon iäkästä väkeä. Osa heistä saattaa viipyä viisi viikkoa, osa jopa yksitoista. Osa matkustajista taas käyttää pelkät lennot, sillä he yöpyvät joko omissa loma-asunnoissaan tai vuokra-asunnoissa Aurinkorannikolla.

Vaajakoskelaisilla Paula ja Kauko Saastamoisella on kokemusta yhdessä matkustamisesta jo runsaan 30 vuoden ajalta. Lomamatkat ovat suuntautuneet pääasiassa Eurooppaan. Espanjassa he ovat käyneet ainakin 15 kertaa.

Ensimmäisellä kerralla he tulivat Espanjaan omalla autolla ja vuokrasivat asunnon.

Hotelliasuminen on helppoa ja turvallista, he toteavat nyt. Ei tarvitse ajatella vuokraa, sähkölaskun maksamista ja monia lähtöön liittyviä kysymyksiä.

Seuraavaksi Saastamoiset siirtyivät huoneistohotelliin.

Sehän on mukavaa, kun voi laittaa itse ruokaa, he ajattelivat.

Nykyisin Saastamoiset pyrkivät löytämään hotellin, jossa tarjoillaan aamiainen.

Muuten on kiva etsiä hyviä ruokapaikkoja, he sanovat.

Pariskunta käy Costa del Solilla nykyisin kaksi kertaa vuodessa. Alueen he ovat valinneet myös terveysnäkökohtien vuoksi.

Täällä on helppo hengittää, sanoo Paula Saastamoinen.

Tarjolla olevia retkiä Saastamoiset pitävät mielenkiintoisina. He ovat käyneet muun muassa Granadassa, Rondassa ja Gibraltarilla. Tämänkertaiseen ohjelmaan kuului muun muassa vierailu Fuengirolassa Helena-hoitokodissa sukulaista katsomassa. Kyseessä on suomalaisten ylläpitämä hoitokoti, josta avautuu upea näköala merelle.

Lapinlahdella asuva Liisa Valta on myös tyytyväinen seuramatkaan. Hän lähti Torremolinokseen, sillä ajankohta sopi yksiin matkatoverin loman kanssa. Viikon aikana he ehtivät retkeillä niin Gibraltarilla kuin Sevillassa. Erityisen iloinen Liisa Valta oli Gibraltarin retkellä siitä, että opas kertoi mielenkiintoisia perustietoja tavallisten espanjalaisten elämästä.

Vaihtoehtona seuramatkalle Liisa Valta voisi ajatella autoretkeä halki Euroopan.

Silloin voisi pysähtyä milloin itse haluaa, hän tuumii. Seuramatkalla retkeillessä on toisaalta tietysti se hyvä puoli, ettei tarvitse itse ajaa, sanoo Valta.

STT-PIRKKO-LIISA SUMMA

Kuvat: SXC

Matkatarjouksia

Katso myös