Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

415 kohdetta, 602229 valmismatkaa

National Geographic Traveler -lehden vuonna 2007 maailman kiehtovimmaksi saarikohteeksi valitsema Tanskan Färsaaret osoittautuu ainutlaatuiseksi matkakokemukseksi.

Pilvien paljastamat, tarumaisen vihreät jyrkänteet alapuolella laittavat kameran laulamaan Atlantic Airwaysin koneen lähestyessä saarten ainoaa lentokenttää. Alla siintävä Vágar on yksi golfvirran keskellä, Pohjois-Atlantin sylissä sijaitsevasta 18 saaresta.

Sen keskellä aukeaa saarten suurin järvi, Sörvágsvatn, jolta suihkuaa Atlanttiin yksi maan lukemattomista vesiputouksista, Bössdalsfossur. Näillä näkymillä alkaa retki uskomattomille Färsaarille eivätkä maisemat kurjistu lähietäisyydeltä tutkittuina!

Jos kaipaat matkalta henkeäsalpaavan komeita vaellus- ja patikkamaisemia, nautit merielämästä, harrastat lintubongausta ja rakastat luontoelämyksiä, Färsaaret ovat sinua varten. Parasta aikaa vierailla saarilla ovat loppukevät ja kesä, mutta voi tähän valloittavaan maahan tutustua syyskaudellakin. Vain kolmen päivän aikana ehdin itse tutustua kolmeen suureen pohjoisen saareen: Vágarin lisäksi pääsaari Streymoyn pohjois- ja eteläosaan sekä Bordoyhin.

Etelä-Streymoyssa sijaitsee maailman pienin, noin 20 000 asukkaan pääkaupunki Tórshavn. Kaupunkikuvaa luonnehtivat saarille ominaiset ruohokattoiset talot. Suosittua aikaa vierailla Färsaarilla ja Tórshavnissa on heinäkuun 29. päivän ympäristö, jolloin pääkaupungissa juhlitaan kahden päivän ajan Pyhän Olavin päivää, Ólavsökaa.

Kaupungissa järjestetään kesällä muitakin festivaaleja ja tapahtumia. Pääkaupungissa voi vierailla myös useissa museoissa, tehdä ostoksia tai lähteä vaikkapa bussilla tai patikoimalla läheiseen keskiaikaiseen Kirkjuböyrin kylään tutustumaan saarten muinaiseen kulttuurilliseen ja kirkolliseen keskukseen.

Keskustassa sijaitsee viihtyisiä ravintoloita ja kahviloita, kuten sushia ja färsaarelaisia meriherkkuja tarjoava Etika, pientä syötävää ja juotavaa myyvä Mica Café, sataman lähellä sijaitseva ravintola Carello, suositut Hotel Föroyarin Glasstovan ja Hotel Tórshavnin Hvonn Brasserie sekä Café Natur, jossa voi piipahtaa myös oluella.

Bussiyhteydet Tórshavnista eri puolille pohjoisia saaria ovat hyvät. Matkan sujuvuuden varmistavat viime vuosien aikana rakennetut useiden kilometrien pituiset, merenalaiset tunnelit, joiden tarkoituksena on muun muassa lisätä pääkaupungin ulkopuolisten alueiden elinvoimaa.

Tunneleille vastapainoa antavat teiden varsilla viheriöivät ja kumpuilevat rantamaisemat lampaineen, joita saarilla on hurjat 70 000 kappaletta. Monille saarille kulku käy edelleen lautoilla, joka on matkaajan kannalta kiehtovaa. Vierailun arvoisia saaria ovat muun muassa etelän saaret Sandoy ja Suduroy, Koltur, Stóra Dímun sekä Nólsoy Tórshavnin edustalla.

Kláksvik, saarten toiseksi suurin kaupunki ihastuttaa upealla satamallaan, jonka edessä kohoaa valtava pyramidivuori, vastapäisen Kunoy-saaren ranta. Kunoyn pinnanmuodoiltaan vuoristoista saarta pääsee ihailemaan parhaiten bussin kyydissä.

Bordoyn saarella sijaitsevasta Kláksvikista on myös mahdollista kävellä, pyöräillä tai kulkea bussilla Euroopan toiseksi korkeimman niemen sekä saarten pohjoisimman kärjen Ennibergin (754 m) tuntumaan. Paikalle pääsee myös meriteitse, jolloin lämpimään vuodenaikaan nähdään saarten runsasta linnustoa.

Lintuja voi bongata kesäisin useassa eri paikassa Färsaarilla, joilta tavataan noin 300 eri lintulajia. Tyypillisiä tuttavuuksia ovat esimerkiksi kirjavanokkaiset, pingviiniä muistuttavat lunnit, myrskylinnut, villihanhet ja sorsat sekä meriharakka, joka on saarten kansallislintu.

Kesäaikaan Kláksvikistä tehdään lauttamatkoja pohjoisimmille saarille, Kalsoylle, Svínoylle ja Fugloylle, joille ei pääse maateitse. Kláksvikissa järjestetään kesäisin musiikkifestivaali The Summer Festival sekä perinteikäs The Northern Islands Festival, jonka aikana voi tutustua esimerkiksi fäärien kuuluun ketjutanssiin.

Kláksvikista käsin pääsee myös sukeltamaan tai snorklaamaan saarten merielämää kuhisevissa vesissä paikallisen sukelluskerhon mukana. Yhteensä Kláksvikissä ja pääkaupunki Tórshavnissa asuu puolet saarten noin 50 000 asukkaasta.

Pohjois-Streymoylla, noin 45 minuutin ajon päässä pääkaupungista, ihaillaan Vestmannan lintukielekkeitä. Vestmannan turistikeskuksen laiturista lähtevän, parin tunnin venematkan aikana lumoudutaan huimista kalliomuodostelmista, ihastellaan lampaiden ketteryyttä jyrkillä ruohoseinämillä ja opitaan muun muassa lohien kasvatuksesta merivesialtaissa. Saarten pääelinkeino on kalastus ja lohi merkittävin vientikala. Meriretkellä sukelletaan myös korkean, rantakallioon muodostuneen luolan sisään.

Vestmannassa aikaa voi kuluttaa myös esimerkiksi patikoimalla tekojärvien ja vesiputousten seurailemilla reiteillä tai käymällä saarten historiaa vahanukkien avulla valottavassa Saga-museossa. Vestmannan satamasta lähtee lisäksi kalastusretkiä suurista eväkkäistä kiinnostuneille.

Vágarissa, noin tunnin ajomatkan päässä Tórshavnista, vallitsee yksi saarten huikeimmista patikointimaastoista. Helppoa vaellusta haluavat voivat kulkea unohtumattomia maisemia sivuten Sörvágsvatn-järven viertä vesiputoukselle. Putoukselle kuljettaa myös Lakeside-järvilautta pari tuntia kestävällä risteilyllä, jonka päätteeksi samoillaan rauhallisesti putouksen tuntumassa upeita näkymiä ihastellen.

Vaativampaa koetusta etsivä lähtee muutaman tunnin patikkamatkalle Böeristä Gásadalurin kylään, jonne ei aiemmin päässyt kuin jalkakyydillä suuren vuoren ylitse. Hurjapää varaa Atlantic Airwaysiltä etukäteen helikopterikyydin samoillakseen läheisellä Mykinesillä, joka on Färsaarten läntisin saari. Asukkaita kuvauksellisella saarella on alle 20. Takaisin suuremmille saarille pääsee lauttakyydillä.

Eira Talka/MTV3

Pääasialliset lähteet:

http://iguide.travel/Faroe_Islands

www.easyvoyage.co.uk

www.faroedive.fo

www.faroeislands.com

www.klaksvik.fo

www.lakeside.fo

www.mykines.fo

www.visitfaroeislands.com

www.visit-vestmanna.com

Kuvat: Eira Talka

Katso myös