Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

328 kohdetta, 1955725 valmismatkaa

Tuntureita, vuonoja, jäätiköitä, vesiputouksia... Naapurimaamme Norja on hätkähdyttävä elämys. Mykistävissä maisemissa kaikuu Edvard Griegin musiikki. Siellä täällä voi melkein nähdä norjalaisista kansansaduista karanneiden peikkojen ja maahisten tanssivan.

Norjaan voi matkustaa mihin vuodenaikaan tahansa. Kevään kukkiessa on upea vaeltaa tuntureilla. Yhtä hieno on syksyn ruska. Kesän kokemuksia voivat olla melontaretki tai uiminen jääkylmässä tunturipurossa. Talveen kuuluvat tietenkin hiihtäminen ja laskettelu.

Vuoret ja vedet

Parasta Norjassa onkin luonnossa liikkuminen. Tunturivaelluksilla maisemat ovat huikaisevia. Osa reiteistä on ikivanhoja. Esimerkiksi Oslon ja Trondheimin välinen vanha pyhiinvaellusreitti on kunnostettu ja merkitty.

Merelle houkuttelevat lunnit, lokit ja monet muut merilinnut. Onnekkaat näkevät merikotkien liitoa tai hylkeiden leikkiä. Pohjois-Norjassa voi ihailla kaskelotteja ja miekkavalaita. Lofoottien valkoisilla hiekkarannoilla kerätään simpukoita ja kauniita kiviä. Ja kalaonni tuntuu seuraavaan kalastajaa. Trondheimia halkovasta Nidelva-joesta nousee lohta. Avomerellä yhdellä nykäisyllä siiman 20 koukussa voi olla useita turskia yhtä aikaa.

Ei huonoja ilmoja

Luontomatkailija pakkaa mukaansa lämpimät ja suojaavat vaatteet. Norjalainen opetushan kuuluu, ettei ole olemassa huonoja ilmoja, on vain väärin pukeutuneita ihmisiä. Toinen tärkeä asia Norjan-matkaajalle on riittävä matkabudjetti. Norja on valitettavan kallis maa. Hotelleja halvempia majoitusvaihtoehtoja ovat mökit, majatalot, retkeilymajat, joissa on myös perhehuoneita sekä leirintäalueet. Parhailla leirintäalueilla on suora näkymä alas vuonoon, ylös tuntureille tai oma vesiputous solisemassa. Yhtä elämyksellistä on yöpyminen Lofoottien kalamajoissa.

Autoilu Norjassa vaatii oman orientoitumisensa. Reitti voi olla kartalla lyhyt mutta aikana pitkä. Mutkittelevia tunturiteitä kiivetään pienillä vaihteilla ylös. Samoilla vaihteilla ajetaan myös alas, etteivät jarrut pääse kuumenemaan liikaa. Tuntureita halkovat tunnelit ja vuonoja leikkaavat lauttamatkat nopeuttavat matkantekoa. Tie- ja lauttamatkat ovat kuitenkin kalliita. Myös junalla matkustavat pääsevät ihailemaan maisemia. Osa junareiteistä onkin varsinaisia kokemuksia.

1000-vuotias Oslo

Pitkän vuonon pohjukassa oleva Oslo on Pohjoismaiden vanhin pääkaupunki. Se vietti taannoin jo tuhatvuotisjuhlaansa! Parasta Oslossa ovat museot ja puistot. Käynnin arvoisia ovat ulkoilmamuseo Norsk Folkemuseum, tutkimusmatkailija Thor Heyrdahlin matkoista kertova Kon-Tiki-museo ja Vikingskipshuset, jossa ilmatiiviissä maakerroksissa säilyneet kolme aitoa viikinkilaivaa ovat näytillä. Kaikki kolme museota ovat Bygdøyn niemellä. Muita hyvä kohteita ovat 1300-luvulta peräisin oleva Akershusin linnoitus, kansallisgalleria ja Munch-museo.

Aivan ehdoton käyntikohde on myös Frogner-puisto, jossa on esillä 1 750 Gustav Vigelandin veistosta. Puisto on Norjan kauneimpia. Ekebergin puistossa taas on 3 000 vuotta vanhoja kivipiirroksia. Puistosta on hieno näköala kaupunkiin. Myös Holmenkollenin hiihtokeskuksesta on hieno näköala. Kaupungin parhaat kaupat löytyvät Karl Johan -pääkadulta. Iltaelämä ja ravintolat taas ovat keskittyneet Aker Bryggen laitureille.

Eurooppalainen kulttuurikaupunki Bergen

Junamatka Oslosta Bergeniin on maailman hienoimpien rautatiereittien listalla. Matkan varrella ohitetaan vuonoja, tuntureita, jäätiköitä ja järviä. Osan vuodesta rata on alttiina voimakkaille tuulille ja suurille lumimäärille. Valmistuessaan 1909 rataa pidettiin insinööritaidon ihmeenä. Vielä eksoottisempi junarata vie Myrdalin väliasemalta Flåmiin. Rata kulkee jylhiltä tunturinhuipuilta alas vuonoon. Kosket ja putoukset seuraavat toisiaan.

Bergen on Norjan toiseksi suurin kaupunki. Värikkäine satamineen ja punakattoisine taloineen se on kaupungeista ehkä viehättävin. Se olikin vuonna 2000 yksi Euroopan kahdeksasta kulttuurikaupungista. Vanhalle hansakaupungille etäisyys muualle Eurooppaan on historian aikana ollut monta kertaa lyhyempi kuin pääkaupunkiin. Hanseatisk museum kertoo kaupungin kauppahistoriasta.

Kaupunkia ympäröivien seitsemän tunturin vuoksi Bergenissä sataa paljon. Muualla Norjassa kerrotaankin, että bergeniläiset syntyvät sateenvarjo kädessään. Ympäröivät huiput tarjoavat hienon näkymän kaupunkiin. Fløyfjelletin päälle pääsee köysiradalla.

Muita hyvä vierailukohteita ovat Gamle Bergen puutaloineen, 1100-luvulta peräisin oleva Fantoftin sauvakirkko ja Edvard Griegin koti Troldhaugenissa.

Norja 12 tunnissa tai 12 päivässä

Bergenistä lähtee kaksi reittiä, jotka molemmat tarjoavat vuonoja ja tuntureita. Norja pähkinänkuoressa on junan, lautan ja bussin yhdistelmä, joka lyhimmillään vie 12 tuntia. Flåmin radalta reitti kulkee Aurlandin ja Nærøyn vuonoihin ja kapeita ja mutkittelevia tunturiteitä takaisin Bergenin radalle. Matkan varrelle mahtuu useita vesiputouksia, kalliokielekkeitä ja jyrkkiä vuorenseinämiä.

Paljon pidempi reitti on Hurtigruten-merimatka. 12 päivän aikana laiva kulkee Bergenistä aina Kirkkoniemeen Venäjän rajalle asti ja takaisin Bergeniin. Reitillä on 34 satamaa. Matka kulkee muun muassa Ålesundin jugendkaupungin, Lofoottien ja pohjoisen pääkaupungin Tromssan kautta. Matkan varrelle osuu myös jäätiköitä ja miljoonia lintuja. Sata vuotta vanha reitti oli aikoinaan harvaanasutun rannikon ainoita kulkumahdollisuuksia. Maailman kauneimmaksi merimatkaksi mainittu Hurtigruten on kokeneimpienkin maailmanmatkaajien arvostama matkakokemus.

Trondheimissa laiva pysähtyy neljäksi tunniksi. Tuhat vuotta vanha kaupunki sai alkunsa, kun viikingit tarvitsivat hyvän sataman ja veneenrakennuspaikan. Keskiajalla kaupunki oli Euroopan tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita ja Norjan kirkollisen elämän ja kulttuurin keskus. Tuomiokirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1070 paikalle, johon pyhimyskuningas Olavi on haudattu. Norjan kuninkaat kruunataan Nidarosin tuomiokirkossa. Kirkon vieressä oleva 900-vuotias Erkebispegården eli arkkipiispan talo on kaupungin toinen tärkeä nähtävyys.

Norjan kaunein vuono

Kesällä Hurtigrutenin laivat poikkeavat myös Geirangerissa. Sinne kannattaa suunnata, vaikkei Hurtigrutenille lähtisikään. Geirangeria pidetään Norjan kauneimpana vuonona ja näkymät ovat todella upeat. Jylhissä maisemissa korkeilla tuntureilla ja alhaalla vuonossa ihminen todella tuntee oman pienuutensa.

Geirangeriin on kolme jännittävää reittiä, josta valita. Pohjoisesta saapuva laskeutuu uskomattoman korkealta mutkittelevia teitä alas kaupunkiin. Näkymä vuonoon ja sitä reunustaviin tuntureihin on sanoin kuvaamaton. Jyrkkiä mutkia tätä reittiä saapuva on ehkä jo kokenut muutamia tunteja aiemmin kuuluisalla Trollstigenillä. Kumpikaan reitti ei ole sopiva heikkohermoiselle kuskille. Idästä päin Geirangeriin taas laskeudutaan ikilumen keskeltä.

Vuonoa pitkin saapuva ohittaa matkallaan useita vesiputouksia. Erikoisimmilla niistä on oma nimi ja tarina. Kosija-putous sijaitsee lähellä seitsemää putousta eli seitsemää sisarusta. Kosija tyrmätään ja tämä vaipuu epätoivoon, mistä kertoo pullon muotoinen putous.

Teksti: Leena Itkonen
Kuvat: Norjan Matkailuneuvosto

Katso myös