Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

508 kohdetta, 726410 valmismatkaa

Tallinna on kaunis katsoo sitä mistä vinkkelistä tahansa. Mutta unohtumattomat maisemat ikuistuvat mieleen ja kameralle helpoiten korkealta katsottuna. Tallinnasta löytyykin useita erinomaisia näköalapaikkoja, joilla kaupunkia voi ihailla.

Toompean kukkulan näköalatasanteilta avautuvat klassiset panoraamat yli vanhankaupungin kattojen ja kauemmaskin.

1200-luvulla rakennetulla Olevisten kirkolla on tarjota Tallinnan parhaat näköalat. Vuosina 1549–1625 Tallinnan Pyhän Olavin kirkko oli maailman korkein rakennus. Siihen aikaan sen jättiläismäinen, 159 metriä korkea torni toimi maamerkkinä merta kyntäville laivoille. Tornilla on tänä päivänä korkeutta enää 124 metriä, mutta se päihittää silti pituudessaan useimmat Tallinnan rakennukset ja on edelleen yksi kaupungin tunnetuimmista symboleista.

Torni on avoinna yleisölle huhtikuusta lokakuulle. Kylmähermoiset voivat tehdä raskaan mutta palkitsevan matkan tornin huipulle nauttimaan päätähuimaavista näkymistä vanhaankaupunkiin, Toompealle ja satamaan.

Huikaisevia näkymiä ja verrattomia panoraamakuvakulmia saa napsittua myös katsomalla kaupunkia mereltä päin, kuten on tehty jo vuosisatojen ajan. Mereltä aukeavista näköaloista oletkin jo nauttinut, jos saavuit Tallinnaan laivalla Helsingistä tai Tukholmasta, mutta se onnistuu myös esimerkiksi risteilyllä lähisaarille Aegnalle ja Naissaarelle. Risteilyaluksen reitti on valittu siten, että samalla reissulla näkee Tallinnan panoraaman mereltä päin. Tallinnanlahdella on mahdollista liikkua myös ohjatulla kanoottiretkellä. Perinteisiä purjehduselämyksiä hakevat voivat lähteä historiallisten satamien kierrokselle ja lounasristeilylle vuonna 1939 rakennetulla kaksimastoisella kuunari Kajsamoorilla.

Lähisaarten risteilyjä, kanoottiretkiä ja Kajsamoorin purjehduksia järjestävät yritykset ovat etukortti Tallinn Cardin yhteistyökumppaneita. Kortin haltijat saavat retkistä alennuksia.

Kaupungin laidalla kohoava, 314 metriä korkea, taannoin kunnostettu TV-torni on Tallinnan ylivoimaisesti korkein rakennus. 21. kerroksen näköalatasanteelta avautuvat näköalat Tallinnaan, satamiin, Suomenlahdelle ja selkeänä päivänä jopa Suomen rannikolle saakka. Vaikka vierailu TV-tornille on elämys, ei siltä avaudu näkymää itse Tallinnan kaupunkiin.

Tallinnan raatihuone, kaupungin keskiaikaisen historian symboli, tunnetaan 64-metrisestä kahdeksankulmaisesta goottilaistyylisestä tornistaan. Myöhäistä renessanssia edustava torni lisättiin rakennuksen kylkeen vuonna 1600 ja sen huippuun kiinnitettiin eräs toinen Tallinnan tuttu symboli, tuuliviiri Vanha Toomas. Torniin on mahdollista nousta kesällä. Vanhankaupungin ja keskustan maisemat avautuvat uudesta, hienosta perspektiivistä.

Kaupunginmuuri & tornit

Kaupunginmuurin museo (osoitteessa Väike-kloostri 9) yhdistää Nunna-, Sauna- ja Kultajalan tornit. Vanhankaupungin neuletorin vieressä kohoavan, kolmikerroksisen Hellemannin tornin (Müürivahe-katu) kautta pääsee kulkemaan muurilla 200 metrin osuuden. 1500-luvulla rakennetun, nykyisin Merenkulkumuseona toimivan Paksun Margareetan tornin tasakatolta aukeavat hienot näköalat keskiaikaisten kattojen ylle samoin kuin satamaan. Ja tietysti jokaisen kynnelle kykenevän pitää kiivetä Kiek in de Kök -tornin/museon huipulle.

Tuomiokirkko/Neitsyt Marian katedraalin torni

Keskellä Toompean kukkulaa kohoava keskiaikainen kirkko on yksi koko Viron kiehtovimmista historiallisista nähtävyyksistä. Kirkon 69 metriä korkea torni on barokkiaikainen lisäys vuodelta 1779. Sen huipulta avautuu näkymä keskiaikaiseen Tallinnaan.

Keskustan ravintolat

Muutamalla modernilla keskustaravintolalla ja -kahvilalla on varsin kiitettävät näköalat, joten niissä voi ruoan ohella nauttia maisemista ja romanttisesti tiirailla kauas taivaanrantaan. Lounge 24:n ulkoilmaterassi Radisson Blu Hotelin 24. kerroksessa on hyvä alku. Suhteellisen läheltä löytyy Swissôtelin huippuravintola Horisont, jonka näköalat aukeavat myös ylimmäisestä kerroksesta. Myös rennompi kahvila Komeet vilkkaan viisikerroksisen Solaris-keskuksen yläkerrassa on käymisen arvoinen.

Korkeat paikat Kadriorgissa

Myös puistomaisessa Kadriorgissa on myös panoraamabongarin kohteita. 1950-luvulla rakennetun Laululavan tornia käytetään Viron kuuluisilla laulu- ja tanssijuhlilla. 42 metriä korkean tornin huipulle voi kivuta vuoden ympäri. Kesällä kannattaa käydä myös Taidemuseo Kumun kattoterassilla nautiskelemassa eleganteista kulttuurinäkymistä.

Näköalat Piritalta

Merenrantakaupunginosa Pirita sijaitsee vastapäätä keskustaa Tallinnanlahden toisella laidalla. Sieltä avautuu osa Tallinnan sykähdyttävimmistä ja romanttisimmista näköaloista. Erinomainen tapa nauttia maisemista on kävellä, rullaluistella tai pyöräillä Kadriorgista alkava kahden kilometrin pituinen Piritan promenadi. Piritan uimarannan kohdalla voi pysähtyä Piritan rantapaviljongilla tai piipahtaa rentoutumaan sen ravintola Pärliin, josta avautuu kaupungin siluetin taustoittama merinäköala.

Viimsi

Jonkin matkaa Piritalta eteenpäin, hiljaisella Viimsin alueella on myös näköalapaikkoja, joilta Tallinna siluetti ja Itämeren rantamaisemat avautuvat katsojan silmien eteen. Maalaismainen Viimsin ulkomuseo aivan merenrannassa sopii kuvien näpsimiseen. Museon naapurissa palvelee ravintola Paat. Ruokailijoille avautuvat kauniit panoraamat.

Lähde: Tallinnan matkailuneuvonta

Kuvat: Zach Stovall/MTV3 & Lehtikuva

MTV3/Matkailu

Katso myös