Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

415 kohdetta, 602229 valmismatkaa

Vihreä ja idyllinen Korfun saari saa matkailijan ihastumaan: hurmaavia oliivipuulehtoja, vihreitä vuorimaisemia, kodikkaita pikku kyliä ja idyllinen, italialaishenkinen pääkaupunki.

Kreikan mytologian mukaan Korfun saari sai nimensä Kerkira-nimiseltä nymfiltä, johon ylijumala Zeus rakastui ja toi saarelle. Nimenomaan Korfulla kerrotaan myös kuulun seikkailijan, Odysseuksen, tavanneen prinsessa Nausikaan, joka huolehti hänestä ja lopulta auttoi häntä saamaan laivankin, jolla hän pääsi lähellä Korfua sijaitsevalle kotisaarelleen Ithakaan.

Kun Korfun näkee itse, voi vain todeta, että se sopii hienosti vanhojen tapahtumien kulissiksi turkoosine vesineen ja kuvauksellisine maisemineen. Vehreä Korfu on kaikkiaan 60 kilometriä pitkä ja 4-30 kilometriä leveä paikasta riippuen. Pitsimäinen rannikko kiemurtaa saaren ympäri 217 kilometrin pituisena.

Korfu kuuluu Joonian saariryhmään yhdessä Ithakan, Kefallenian, Lefkádan, Paksóksen ja Zákinthoksen kanssa. Vakituisia asukkaita Korfulla on 97 000. He nauttivat alueen välimerellisen miedosta ilmastosta. Talvi on lempeä, lunta sataa vain hyvin harvoin, kun taas luonnon vihreänä pitäviä sadekuuroja tulee usein.

Vaikka ilma ei Korfulla käy koskaan kovin kylmäksi, paras aika matkustaa saarelle on kevät tai syksy. Kesällä on usein kuumaa, esimerkiksi heinäkuussa 2003 elohopea kiipesi kerta toisensa jälkeen lähelle 40 astetta.

Italian ja Manner-Kreikan välissä sijaitsevalla Korfulla on värikäs historia. Vuosina 229-337 eKr. Korfu oli roomalainen siirtokunta. Roomalaisten hallintoa seurasi Bysantin valtakausi ja venetsialaisvaltaa elettiin vuosina 1386-1797. Sen jälkeen vuorossa oli Ranskan valtakausi 1807-1814 ja brittiläisvallanpidon jälkeen vuonna 1864 Korfun saari yhdistyi lopulta Kreikkaan.

Menneisyys on jättänyt jälkensä. Korfun eli Kerkiran kaupungissa tunnelma on täysin toinen kuin perikreikkalaisissa kaupungeissa. 40 000 asukkaan pääkaupunki Kerkiraa hallitsee Spiandaksi nimitetty esplanadi, joka on puiden reunustama, viihtyisä levähdyspaikka. Esplanadin kuvatuin rakennus on Liston. Tämä elegantti kahvilakäytävä rakennettiin Ranskan lyhyellä valtakaudella Pariisin Rue de Rivolia jäljitellen.

Listonin on ranskalaisen
Mathieu de Lessepsin käsialaa. Rakennuksen nimi juontuu venetsialaisten tavasta laatia lista niistä aatelisperheistä, joilla oli lupa kävellä tietyillä alueilla. Nyt elegantti pylväiden reunustama rakennus on täynnä kodikkaita ja idyllisiä kahviloita. Listonin varjoisissa pöytäryhmissä aika seisahtuu. Ei haittaa, vaikka kahvi on saaren kalleinta, sillä tunnelma on sen väärti.

Puiston toista päätä hallitsee Pyhän Mikaelin ja Yrjänän palatsi, joka nykyään toimii Aasialaisen taiteen museona. Palatsin rakensivat 1819 - 1824 englantilaiset ja se toimi jonkin aikaa Kreikan kuningasperheen asuntonakin. Aivan sen vieressä seisoo italialaistyyppinen riemukaari, ja siitä kivenheiton päässä piirtyy esiin brittien maamerkki, krikettikenttä. Kaikki sulassa sovussa. Kerkira on todellakin monien tyylien kaupunki.

Kerkiraan tehdään suoraan lomamatkoja, mutta kaupunkiin pääsee myös rantakohteista helposti paitsi bussilla, joistakin pikkukylistä myös laivalla. Vuokra-autolla on myös helppo tulla tutustumaan kaupunkiin, sillä aivan Listonin ja krikettikentän tuntumassa on maksullinen pysäköintialue. Auton voi jättää myös puistoa reunustavien puiden alle, kunhan hoksaa ostaa pysäköintilapun alueella liikkuvalta pysäköinninvalvojalta.

Korfun kaupungissa ovat saaren parhaat ostosmahdollisuudet. Tosin verrattuna pienten kylien vaate- ja matkamuistoliikkeisiin, myös hintataso oli Kerkirassa ainakin kesällä 2003 hieman korkeampi kuin muualla. Yhtä hyvin kuin ostoksille, kaupunkiin voi tulla vain aistimaan ilmapiiriä. Idyllisin kiertoajelu on varmasti esplanadin lähistöltä, aivan pysäköintialueen kulmalta, lähtevä vossikkakyyti.

Kerkira on harvinaisen tunnelmallinen kaupunki. Kapeilla kaduilla voi vastaan tulla vanhuksia, jotka ovat istuutuneet katselemaan maailman menoa kotitalonsa portaille. Pyykit liehuvat kuivumassa talojen väliin viritetyillä naruilla ja pienissä kojuissa käydään appelsiinikauppaa.

Agios Spírdonin kirkon lisäksi kannattaa kaupunkimatkalla poiketa Korfun vanhaan linnoitukseen. Linnoituksen tiet ovat kivisiä ja nousu etenkin kuumalla rankkaa puuhaa, mutta maisemat sitäkin palkitsevampia. Muurien yli erottuu koko kaupunki ja alla hohkaa turkoosisininen meri.

Korfun ilmasto on kuin tehty maanviljelylle, eikä saarella voikaan välttyä törmäämästä oliivipuulehtoihin ja viiniköynnösviljelmiin. Myös hedelmäpuita on runsaasti, joten on tavallista, että hotellin pihassa kasvaa sitruuna- tai persikkapuita. Pyöräilyretki lähiseudun kauniisiin maisemiin tai läheisille rannoille onkin mukavaa huvia, asuipa sitten missä tahansa saaren pikku kylistä.

Polkupyörät ovat hyväkuntoisia ja edullisia, maastopyörän vuokraus päiväksi maksaa noin 6 - 9 euroa. Vuokraamoissa matkailijoihin suhtaudutaan ystävällisesti, satula säädetään oikealle korkeudelle ja jopa kassikin kiinnitettiin tarakalle. Useimmat vuokraamot myös hakevat matkalaisen tien päältä autolla jos paikallisen kasvin piikki sattuu tunkeutumaan renkaan kumin läpi kesken matkaa. Kumin rikkoutumisesta ei otettu lisämaksua.

Saadakseen kuvan saaren luonnosta, kannattaa lähteä myös ajomatkalle vuoristoon pyörällä tai autolla ainakin kerran loman aikana. Matkan kohokohdaksi nousee helposti pieni kylä, jonka kapeiden katujen reunoilla olevista tavernoista saa iloisia vilkutuksia pöydissä istuvilta kylän vanhoilta papoilta. Kyläkahvilat ovat paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä huomaakaan. Kahvilat toimivat kylän sosiaalisen elämän keskuksina, joiden pöydissä keskustellaan kaikista aiheista maan ja taivaan välillä.

Auton vuokraamista ja autolla ajamista ei tarvitse Korfulla pelätä. Ratti on tutulla puolella autoa ja liikenne melko rauhallista. Vertailun jälkeen oman hotellin autonvuokrausyritys osoittautui keskuskadun varrella olleen liikkeen sivukonttoriksi ja hinnatkin kohtuullisiksi.

Ilmastoinnilla varustettu uudenkarhea Hyundai Atos maksoi noin 35 euroa päivältä, ja hinta sisälsi 100 kilometrin ajomatkan. Suositummista avoautoista, kuten Suzuki Jimny ja Vitara Jeep, päiväveloitus oli 55 euroa, kun taas tyylittelyauto Opel Cabrioletista olisi saanut pulittaa 80 euroa päivältä. Edullisimmaksi vuokraus tuli kun auton otti kolmeksi päiväksi, sillä useimmat vuokraamot antoivat silloin vielä yhden ylimääräisen lisäpäivän ilman veloitusta.

Jos haluaa alleen jonkun tietynmerkkisen ajopelin tai maasturin, kannattaa varaus tehdä hyvissä ajoin, viimeistään muutamaa päivää ennen vuokrauksen alkua. Autoa valitessa on hyvä muistaa, että lyhyille matkoille sopii mainiosti pienempikin, ilmastoinnilla varustettu menopeli. Maasturista taas on hyötyä vuoristossa, mutta autossa ei välttämättä ole hansikaslokeron lisäksi mitään muita lukollisia säilytystiloja, joihin ostoskassit tai tavarat saisi piilotettua katseilta.

Korfun saarella riittää nähtävää viikoksi tai pariksikin. Moraitikan ja Mesongin kylän läheisyydessä sijaitseva Simpukkamuseo on yksityinen kokoelma mereneläviä. Museossa kävijälle tarjotaan Kerkiran kaupungista lähtevän lasipohjaveneen ajelua alennuksella. Kerkiran läheisyydessä sijaitsevat myös saaren ehkä suosituin matkakohde, Itävalta-Unkarin keisarinna Elisabetin "Sissin" palatsi sekä Mon Repos'n huvila.

Tärkeitä nähtävyyksiä ovat myös saaren lukuisat viehättävät lomakeskukset ja pikku kylät, kuten Kalámi, Kassiópi, Sidári, Paleokastrítsa, Vátos sekä vilkas Benítses. Luonnonystävä voi poiketa Korisíonin laguunille, joka on saaren linnustolle tärkeä alue, ja jonka vieressä on myös paikallisten suosima hiekkaranta. Laguunista kahden kilometrin päässä sijaitsevat Gardíkin linnan rauniot. Vuoren juurella sijaitsevassa luonnonkauniissa paikassa järjestetään silloin tällöin erilaisia konsertteja ja ulkoilmatapahtumia.

Aivan oma lukunsa ovat Korfun hienot uimarannat. Laguunimaiset, luonnonkauniit rannat ovat kuin pienikokoisia paratiiseja, joista osan ovat vallanneet myös nudistit. Turkoosin veden ja hienon hiekan ylle voi nousta jyrkkä kalliorinne tai aivan yhtä hyvin ranta voi olla laakealla paikalla sijaitseva tuulinen pikkukiviranta. Eikä matkailijan tarvitse tyytyä pelkkiin Korfun rantoihin, sillä pikkukaupunkien satamista pääsee laiva-ajeluille lähisaariin, kuten Paxókseen ja Antipaxokseen. Korfu sijaitsee myös vain 2,5 kilometrin päässä Albanian rannikosta.

Nähtävyyksiksi voi ehkä nimittää myös ravintoloista parhaita. Tavernan katossa voi kiemurtaa viiniköynnöksiä, joiden oksista roikkuu kypsiä sinisenvioletteja viinirypäleitä sulassa sovussa kukkivien punaisten bougainvillea-köynnösten kanssa. Ravintolan isäntä on ovella vastassa ja ohjaa pöytään.

Ilmapiiri on kotoisan välitön ja rento. Jassu, hei, tai kalimera, hyvää päivää, ja kohtelias parakalo, olkaa hyvä, toivottavat turistin tervetulleeksi. Pian pöytään jo kannetaan viiniä tai mezédes-alkupaloja. Kun musiikki alkaa soida, on tunnelma nopeasti katossa.

Teksti ja kuvat: Nina Pinjola

 

Matkatarjouksia

Katso myös