Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

500 kohdetta, 627089 valmismatkaa

Miten loma onnistuu kymmenvuotiaan tytön kanssa, kun tarkoitus on tutkia viikko muinaismuistoja Luxorissa? Hyvin, jos lapsi jaksaa kävellä ja on innostunut historiasta. Matkasta nauttivat sekä äiti että tytär, kun yksi viikko kolutaan kulttuuria ja toinen lepäillään Punaisenmeren rannalla.

Luxorissa näkyy yllättävän vähän lapsimatkailijoita. Niinpä mukana ollut kymmenvuotias sai loistavaa palvelua ja huomiota lapsista pitäviltä egyptiläisiltä. Joka temppelissä ja haudassa paikalliset kertoivat lapselle menneistä ajoista ja huolehtivat, että tyttö näki kaiken olennaisen. Hän kuuli tarinoita rituaalipartaa käyttäneestä naisfaaraosta, mahtavista taiteilijoista ja tiedemiehistä.

Luxor on turvallinen kaupunki ja täynnä hyviä ja edullisia ruokapaikkoja. Ruoka on lasten makuun, sillä se on mietoa ja jälkiruoat herkullisia.

Kävelemällä eri puolilla kaupunkia näkee myös paikallisten elämää, mutta silloin todellisena riesana ovat kauppiaat ja kyydin tarjoajat, jotka eivät tahdo millään uskoa, ettei heidän palveluksiaan tarvita. Osan häirinnästä saa poistettua, kun pukeutuu sääret ja olkapäät peittäviin vaatteisiin, eikä ole huomaavinaan kaupustelijoita.

Myös Muumiointimuseo on lapsille mielenkiintoinen, sillä siellä kerrotaan muumioinnin vaiheet ja nähtävillä ovat muun muassa ihmisen, kissan ja krokotiilin muumiot.

Punaisenmeren rannoille on noussut useita lomakohteita, jotka on suunniteltu myös lapsille. Esimerkiksi rauhallisessa El-Gounassa välimatkat ovat lyhyet, myös lastenrattaiden kanssa on helppo kulkea. Siellä lomailee moni sellainenkin perhe, jonka lapsi tarvitsee pyörätuolia.

Punainenmeri on mahtava paikka snorklata. Snorklausvälineet kannattaa hankkia paikan päältä, sillä hinnat ovat huomattavasti edullisemmat kuin esimerkiksi Suomessa tai lentokoneessa. Kymmenvuotiaalle tytölle hankittiin räpylät ja maski paikallisesta sukellusliikkeestä. Hän opetteli hengitystekniikkaa ja räpylöiden käyttöä uima-altaassa ennen retkeä merelle.

Meressä snorklaaminen voi olla aluksi pelottavaa ja vaikeaa, jos merituuli on kovaa. Uimataidon täytyy olla erittäin hyvä, ennen kuin lähtee snorklaamaan merelle. Lisäksi merenpohjalla näkyy merisiilejä, joiden piikit ovat vaarallisen teräviä, piikkirauskuja ja hämmentävän suuria koralleja, joiden takaa ilmestyy outoja ja värikkäitä kaloja.

Osa turisteista meni seisomaan korallien päälle ja vahingoitti niitä, vaikka tiedossa oli, että ne ovat suojeltuja. Herkät korallit kasvavat vain millimetrin vuodessa. Rannoilla olikin paljon kuollutta korallia.

Teksti: Päivi Seppälä / STT

Kuvat: Finnmatkat (Luxor), Tjäreborg (El-Gouna)

Matkatarjouksia

Katso myös