Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

269 kohdetta, 737130 valmismatkaa

Baijerin pääkaupunki München viettää tänä vuonna 850-vuotisjuhliaan. Alppien kupeessa sijaitseva 1,3 miljoonan asukkaan München on Saksan kolmanneksi suurin kaupunki ja eloisa kulttuurin keskus. Matkailijat tuntevat kaupungin parhaiten jokavuotisista Oktoberfesteistä.

Münchenin juhlallisuudet alkavat 13.6., eli varsinaisen syntymäpäivän aattona. Kaupungin katsotaan syntyneen virallisesti 14. kesäkuuta vuonna 1158, kun pieni Munichenin kylä sai markkinaoikeudet. Münchenin juhlavuoden teema Brücken bauen viittaa siltaan, joka kuljettaa läpi kaupungin historian pienestä munkkikylästä moderniksi eurooppalaiseksi suurkaupungiksi.

Müncheniläisillä on Saksassa maine huvittelua rakastavina oluenystävinä, mutta toisaalta myös hienostuneina kulttuuri-ihmisinä. Juuri nämä teemat näkyvät myös juhlavuoden ohjelmassa.

Läpi kesän aina syyskuulle saakka kaupungissa järjestetään viikoittain vaihtuvia näyttelyitä, konsertteja ja muita esityksiä. Lisäksi ohjelmassa on kolme suurempaa tapahtumaa: Stadtgründungsfest kesäkuussa, Altstadtringfest heinäkuussa ja Isarbrückenfest elokuussa.

Nykypäivän Baijerissa voidaan hyvin – erityisesti München sen keulakuvana kuuluu Saksan vauraimpiin ja hyvinvoivimpiin alueisiin. Teknologiayritysten ja teollisuuden rinnalla perinteinen panimoala kukoistaa yhtä vahvana kuin se on kukoistanut jo satojen vuosien ajan. Baijerissa on yhteensä 641 panimoa, mikä on yli puolet kaikista Saksan panimoista.

Baijerissa valmistetaan yli 4 000:ta eri olutmerkkiä. Paikallisuus ja perinteisyys ovat täällä arvostettuja ominaisuuksia, olipa kyse oluesta tai mistä tahansa muusta. Todellinen baijerilainen ei juo pohjoissaksalaista olutta, saati sitten ulkomailta tuotua!

Olut ja jokasyksyinen Oktoberfest ovat Münchenin matkailun suurimmat vetonaulat ja eittämättä kokemisen arvoiset. Oktoberfestien tuoppi on juuri niin suuri kuin kerrotaan. Mutta muutakin tekemistä kaupungista löytyy, ja ajatus vierailla Baijerin pääkaupungissa muulloin kuin Oktoberfestien aikana on suositeltava, jos matkaa ei ole tarkoitus viettää kokonaisuudessaan oluen merkeissä.

Oktoberfestien ajan hotellit ovat täynnä, hinnat katossa ja kadut vilisevät turisteja.

Münchenissä on 60 teatteria, 45 museota, 90 elokuvateatteria ja kolme sinfoniaorkesteria. Kulttuurista kiinnostuneen matkailijan ongelmaksi muodostuu siis lähinnä valinnan vaikeus.

Münchenin maamerkeistä kuuluisin on Frauenkirche. Muita kuuluisia kirkkoja ovat Michaelskirche ja Theatinerkirche.

Ostoksilla, tai ainakin katselemassa, kannattaa piipahtaa Dallmayrilla, jota usein verrataan Lontoon Harrodsiin. Dallmayr on entinen Baijerin kuninkaiden hovihankkija ja paikan tuotevalikoima luonnollisesti sen mukainen.

Marienplatz tarjoaa tunnelmia vanhasta Münchenistä. Aukion ympärillä on lukuisia historiallisia rakennuksia molemmat kaupungintalot, uusi ja vanha, mukaan lukien.

Münchenin olympiapuisto ja -stadion rakennettiin vuoden 1972 kesäolympialaisia varten. Stadionilla järjestetään edelleen urheilutapahtumia ja konsertteja. Puisto on suosittu käyntikohde, vaikkei juuri olisikaan meneillään mitään tapahtumaa. Stadionilla järjestetään päivittäin opastettuja kierroksia.

Tekniikan ystäville oikeat osoitteet ovat maailman suurimpiin tekniikkamuseoihin kuuluva Deutsches Museum ja Münchenissä päämajaansa pitävän BMW:n automuseo.

Komeiden linnojen ystäville löytyy Münchenin liepeiltä useita päiväretken kohteita. Esimerkiksi Baijerin hallitsijoiden kesäasuntona toiminut Nymphenburgin linna on vain noin kuuden kilometrin päässä keskustasta.

Suosittu retkikohde Münchenistä käsin on myös Prinsessa Ruususen linnan esikuva Neuschwanstein, jonne on Münchenistä vain lyhyt automatka. Sesonkiaikana Neuschwansteinissa kannattaa olla paikalla heti aamulla sen avatessa ovensa, muuten jonotus saattaa venyä jopa tunneiksi.

München julistettiin kaupungiksi vuonna 1240. Kuningas Ludwig I:n aikana 1800-luvun alkupuoliskolla München nousi tärkeäksi kulttuurikaupungiksi. Tuolta ajalta ovat peräisin mm. maailmankuulut taidemuseot Alte ja Neue Pinakothek, jotka edelleen kuuluvat kaupungin suosituimpiin käyntikohteisiin.

Baijerin vapaavaltio perustettiin vuonna 1918 ja vuonna 1949 se liitettiin virallisesti Saksan Liittotasavaltaan. Vaikka Müncheniä pommitettiin pahoin toisen maailmansodan aikana, on kaupungissa säilynyt paljon vanhaa komeaa arkkitehtuuria.

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus
Kuvat: Landeshauptstadt München/Tourismusamt: R. Hertz, F. Mader, A. Müller, P. Rouchalion, C. Reiter

 

Matkatarjouksia

Katso myös