Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

324 kohdetta, 1577954 valmismatkaa

Gran Canaria on Teneriffan ohella suomalaisten suosituin lomakohde niin syksyllä, talvella kuin keväälläkin. Meloneras ja Maspalomas ovat matkailijoille räätälöityjä kohteita, joita suositellaan erityisesti perhelomailuun.

– Lempeä aurinkoinen ilmasto, upeat hiekkarannat, monipuolinen ja laadukas hotellivalikoima, erinomaiset golfkentät, hyvä tieverkosto, maukas keittiö, monipuoliset ostosmahdollisuudet sekä ystävälliset ihmiset ovat tehneet Kanariasta suomalaisten kestosuosikin. Matkaankin menee Suomesta vain kuusi tuntia, muistuttaa Tjäreborgin tiedottaja Arja Pucilowski.

Meloneras ja Maspalomas ovat puhtaasti turistien tarpeisiin Gran Canarialle syntyneitä uudehkoja alueita, joissa on aurinkomatkailijan kaipaamat palvelut ja ainekset rentoon lomailuun. Matkoja sinne järjestävät muun muassa Aurinkomatkat ja Tjäreborg. Alueita voi suositella erityisesti lasten kanssa matkustaville.

– Hiukan Maspalomasin yläpuolella sijaitseva Tjäreborgin Sunprime -hotelli sopii kuitenkin parhaiten aikuiseen makuun, nautiskelijoille, huomauttaa Pucilowski.

Melonerasissa asutaan pääsääntöisesti bungaloweissa. Melonerasin jatkeeksi kasvanut Maspalomas on puolestaan vähän edellistä uudempaa aluetta. Siellä on myös paljon tasokkaita hotelleja, ja lähes kaikki hotellit on rakennettu 2000-luvulla.

Pucilowski kertoo kauniin rantapromenadin, Paseo de las Melonerasin, alkavan Playa de las Meloneras -rannalta ja jatkuvan aina Maspalomasin rannan majakalle saakka. Juuri Paseo de las Melonerasin varrella sijaitsevat saaren parhaat hotellit.

Sekä Tjäreborgilta että Aurinkomatkoilta Melonerasta suositellaan lapsiperheiden lisäksi myös golffareille, sijaitseehan sen lähellä kolme golfkenttää.

– Meloneras on itse asiassa kasvanut ja kehittynyt golfkentän ympärille, tarkentaa Aurinkomatkojen tiedottaja Hille Matekovits.

– Playa des Inglésin eli Espanjan vilkkaimman matkailukeskuksen palvelut ovat tietysti myös kaikki Melonerasin ja Maspalomasin matkailijoiden käytettävissä, Matekovits lisäksi muistuttaa.

Taksilla Playa des Inglésiin suhauttaa kymmenessä minuutissa. Taksi on myös edullinen kulkutapa: jos matkustajia on useampia kuin kaksi, se saattaa olla jopa bussimatkaa edullisempi vaihtoehto. Kaikki taksinkuljettajat eivät puhu englantia, joten kirjoita kohteen nimi varmuuden vuoksi myös paperille, ellet itse puhu espanjaa.

– Useissa Maspalomasin alueen hotelleissa on yökerho, ja alueelta löytyy myös kasino, mutta vauhdikkaampaa ilta- ja yöelämää kaipaavat suuntaavat yleensä Playa del Inglésiin. Melonerasin iltaelämä on vielä astetta hillitympää ja keskittyy rantabulevardille eli Paseo de las Melonerasille, mainitsee Matekovits.

Lapsiperheiden lisäksi moni rauhallista majapaikkaa kaipaava aikuinenkin viihtyy näissä kohteissa, sillä bussilla pääsee kätevästi päivän retkille muun muassa saaren länsiosiin sekä Playa del Inglésiin ja edelleen esimerkiksi Puerto Ricoon. Aurinkomatkat suosittelee esimerkiksi seuraavia lähialueiden nähtävyyksiä ja vierailukohteita:

-Las Palmasin historiallinen satamakaupunki on tutustumisen arvoinen. Veguetan kaupunginosa on omiaan paikallisesta arkkitehtuurista kiinnostuneille, ja ostoksia voi tehdä Trianan ostoskadulla.

-Guayadequen vehreän laakson luola-asunnot ovat vaikuttava nähtävyys, ja läheinen vanha Agüimesin kylä on tunnelmallinen vierailukohde.

-Puerto Ricon satamasta pääsee puolestaan laivalla ostosretkelle Puerto de Moganiin. Upeiden kaarisiltojen ja kauniiden kanavien katveessa voi tehdä edullisia ostoksia.

Maspalomaksen tuntumasta löytyy myös samanniminen kuuluisa hiekkadyynialue. Kullankeltaisten, kilometrikaupalla jatkuvien hiekkadyynien on sanottu tuovan mieleen Saharan autiomaan. Monet ylistävät dyyneillä kävelyä sateen jälkeen, joten käytä tilaisuus hyödyksi, mikäli matkalla sattuisi tulemaan muutama sadepisara helteen lomassa!

Dyynien hienolla hiekalla tarpominen on upea, vaikkakin nopeasti väsyttävä elämys, ja ainakin vaihtelua tavanomaisille hiekkarantakokemuksille. Dyynikävelylle ei kuitenkaan kannata ottaa mukaan erityisen arkoja varusteita kuten suojaamattomia kameroita, sillä hiekkaa tunkeutuu helposti joka paikkaan. Varaa mukaan myös peittävää vaatetta, sillä tuulen tuivertaessa hiekka voi pistellä paljaalla iholla.

– Sanotaan, että koko eteläisen Gran Canarian parhaat liikkeet ovat Melonerasissa. Suosittelenkin ehdottomasti käyntiä siellä, vaikka asuisitkin Kanarian-lomallasi jollakin toisella alueella, Pucilowski kannustaa.

– Maspalomasissa on isojen supermarkettien lisäksi paljon pieniä ruokakauppoja, joista saa jo aikaisin aamulla ihania tuoreita sämpylöitä ja croissantteja, hän vinkkaa erityisesti omatoimimatkailijoille.

– Melonerasissa on useita pienempiä ostoskeskuksia Faron majakan läheisyydessä, ja Maspalomasin suurimmat liikkeet taas löytyvät Faro II -nimisestä ostoskeskuksesta. Ainakin alkoholituotteet, savukkeet ja kosmetiikka ovat kohtuuhintaisia tuotteita, neuvoo shoppailijoita puolestaan Matekovits.

Ostoskeskukset ja putiikit ovat avoinna noin kello 9–13, sitten siestan vuoksi kiinni muutaman tunnin ajan ja taas avoinna noin kello 16.30–20, vaikka osa suuremmista ostoskeskuksista on avoinna koko päivän.

Mikäli Melonerasin ja Maspalomasin kauppojen valikoimat eivät riitä, voi lähteä bussilla Las Palmasiin, missä ovat koko saaren monipuolisimmat ostospaikat ja suurin tavaravalikoima. Lapsille bussimatkoille on syytä ottaa kokoontaitettavat matkarattaat, sillä suomalaiset vaunut eivät yleensä sovi paikallisiin busseihin.

– Värikästä torielämää pääsee tutkimaan läheisessä San Fernandon kylässä, jossa pidetään markkinat kahdesti viikossa (keskiviikkoisin ja lauantaisin kello 9–14). Vajaan kymmenen kilometrin päässä Arguineguinissa on puolestaan markkinat kerran viikossa (tiistaisin kello 9–14), kertoo Matekovits.

Markkinoille kannattaa lähteä ajoissa, ennen kuin tulee liian kuuma ja ennen kuin väenpaljoutta on tungokseksi asti. Myynnissä on suhteellisen edullisia vaatteita, kenkiä ja koruja sekä hedelmiä ja vihanneksia. San Fernandon kaupoissa käy myös paikallisia, joten hinnat ovat usein vähän edullisemmat kuin pelkästään turisteille rakennetuilla alueilla.

Kanarialta kannattaa tuoda saviruukkuja ja keramiikkatöitä samoin kuin muitakin käsityötaidon mestarinäytteitä, esimerkiksi nahkapunontatöitä ja jalometallista valmistettuja koruja. Matotkin ovat monen mieleen.

Useimmat Melonerasin kahviloista ja ravintoloista löytyvät rantabulevardilta. Maspalomasin puolella ravintoloita puolestaan on Faro II -ostoskeskuksessa.

Saarella kun ollaan, kannattaa ehdottomasti maistella takuutuoretta kalaa ja muita merenantimia. Kaikkialla Kanarialla tarjoiltava mojo-kastikkeella hunnutettu vieja-kala on vienyt monen suomalaisenkin sydämen. Lisäkkeenä on useimmiten perunoita paikalliseen tapaan. Tutustumisen arvoinen on myös meikäläisten talkkunan tapainen, ikiaikainen ja nyttemmin terveysruoaksikin havaittu gofio, joka valmistetaan paahdetuista viljanjyvistä. Lasten suosikkeja ovat kalakroketit sekä paneroidut kananpalat.

Laskuun lisättävä "IGIC" on paikallinen arvonlisävero, vaikka monet luulevat sen tarkoittavan juomarahaa. Juomarahaa voi kyllä jättää erikseen kymmenen prosentin arvosta, jos ruoka ja palvelu on ollut erityisen hyvää.

Alkoholin osalta Kanarialla ollaan syystäkin ylpeitä omista likööreistä ja varsinkin paikallisesta rommista.

Eläin- ja kasvitieteellinen puisto Palmitos Park (Lintupuisto) on suosittu perhekohde. Siellä voi tutustua älykkäiksi mainittuihin papukaijoihin ja ihailla petolintujen taitolentonäytöstä, joissa lentonopeus voi olla lähes 200 kilometriä tunnissa. Puistossa on myös perhostalo, orkideatalo sekä akvaario.

Maspalomasissa on kaksikin vesipuistoa. Lintupuistoon johtavan tien varrelta löytyy mahtava Aqualand, jossa aikuinenkin saa kulumaan useamman tunnin. Pelkästään erilaisia vesiliukumäkiä on 33 kappaletta. Sesonkiaikana kannattaa kuitenkin varautua jonoihin. Muista rantakengät, sillä kivetyt käytävät saattavat tuntua jalkoihin kuumilta.

Toinen, pienempi vesipuisto Ocean Atlantic Park sopii erityisesti nuoremmille lapsille. Se sijaitsee lähellä Holiday World -huvipuistoa, jossa puolestaan toimii lasten tivoli, ravintoloita, diskoja, keilahalli sekä kuntokeskus.

Kaikkiin edellä mainittuihin kohteisiin on hyvät ja nopeat bussiyhteydet.

Melonerasin ja Maspalomasin upea, kahdeksan kilometrin pituinen hiekkaranta houkuttelee pitkille kävelylenkeille. Ranta jatkuu Inglésin rantana.

Rannat ovat ilmaisia, mutta aurinkotuoleista ja -varjoista peritään maksu. Erilaisia maksullisia ranta-aktiviteetteja löytyy läheiseltä Playa del Inglésin rannalta: kanootti 15 € / 2 henkilöä, nousuvarjoliito 40 € / 10 minuuttia, polkuvene 20 € / tunti, vesiskootteriajelu 40 € / 20 minuuttia (2 henkilöä), moottoroitu kumivene 70 € / 30 minuuttia ja 100 € / tunti (maksimi 14 henkilöä).

Suurennettava alueen kartta:

http://www.grancanaria.com/patronato_turismo/fileadmin/mapas/maspalomas_a3.pdf

Teksti: Hanna Myllys / Mediafocus

Matkatarjouksia

Katso myös