Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

509 kohdetta, 760436 valmismatkaa

Jos lähdet Suomesta pakettimatkalle Krabiin, päädyt mitä todennäköisimmin supersuositulle Ao Nangin rannalle. Krabin provinssi on kuitenkin paljon enemmän kuin se. Valkoisten hiekkarantojen ja paratiisimaisten saarien lisäksi myös Krabin sisäosissa on paljon nähtävää.

Krabin provinssi on vehreä alue manterella, lähellä Phuketia ja Phang Nga -lahden saaristoa. Krabi on tunnettu mahtavista kivimuodostelmistaan sekä kristallinkirkkaasta vedestään, onpa aluetta kehuttu yhdeksi Thaimaan kauneimmista osistakin. Alueella on paljon nähtävää, ja sinne matkaavan turistin kannattaakin olla aktiivinen ja kierrellä provinssin kauneimpia sekä mielenkiintoisimpia kohteita omatoimisesti.

Krabin kaupunki (Krabi Town) on Krabin provinssin pääkaupunki, jonka keskusta on rakennettu joen varteen. Kaupungin palvelut ovat monipuolisia, laadukkaita ja edullisia. Lisäksi Krabin kaupungissa on vielä toistaiseksi jotain ainutlaatuista verrattuna turistien kansoittamiin kohteisiin, sillä Krabissa vähemmistöön kuuluva turisti pääsee aistimaan aitoa thaimaalaista arkielämää.

Krabin kaupunki ei ole suuri eikä erityisen vilkas, minkä takia Krabi ehkä tuntuukin rauhalliselta ja turvalliselta muihin Thaimaan turistikaupunkeihin verrattuna. Myös huumeiden käyttö ja prostituutio häiritsevät huomattavasti vähemmän kuin muissa kaupungeissa.

Krabin katujen varsilla on lukuisia ravintoloita ja pieniä katukeittiöitä sekä runsaasti baareja ja yökerhoja. Nälkäisen kannattaa metsästää hyviä ruokaloita etenkin pääkadun varrelta, josta saa edullisia rapu- ja kalaruokia.

Illalliselle kannattaa mennä joen rantaan, vanhan sataman luokse. Ruuan ystävän pitää ehdottomasti vierailla myös Krabin keskustan pohjoiskortteleissa aamuisin pidettävillä ruokamarkkinoilla, joilla voi maistella rohkeasti erilaisia makuja hyvin pientä korvausta vastaan.

Krabin kaupungissa useita päiviä viettävälle löytyy helposti ohjelmaa kaikille illoille. Esimerkiksi 89 Cafe:n elokuvanäytökset alkavat joka ilta kello 19. Myös aitoa thaimaalaista hierontaa kannattaa kokeilla, hierontapaikkoja löytää lähes jokaiselta kadulta.

Kunnostaan huolehtiva voi suunnata vaikkapa aamulenkille kauniiseen jokivarren puistoon. Krabin tärkein ostoskatu on Maharat, jossa on muun muassa suuri Vogue-tavaratalo. Toinen katsastamisen arvoinen ostoskatu on joen rantaa seuraileva Utarakit.

Krabiin pääsee nykyään helposti lentäen, sillä Krabin uusi lentokenttäterminaali sijaitsee vain kolmentoista kilometrin päässä Krabin keskustasta. Bussit sekä laivaliikenne kuljettavat ihmisiä jatkuvasti muun muassa Phuketista ja Bangokista Krabin linja-autoasemalle, vain neljän kilometrin päähän keskustasta.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kello 16:n jälkeen busseja kulkee harvakseltaan. Erinomaisia kulkuneuvoja ovat myös yhteistaksit (songthaew) ja moottoripyörätaksit sekä veneet. Esimerkiksi Ao Nangin rannalle kulkee Krabista yhteistaksi 15 minuutin välein.

Krabissa lomailevan ei kannata jäädä jumiin yhteen paikkaan, sillä Krabin ympäristö on kokonaisuudessaan mahtavien karstivuorten kaunistama laaja alue, josta löytyy temppeleitä, suojelualueita ja lukuisia muita mielenkiintoisia paikkoja.

Krabin alueeseen voi tutustua valmisretkien myötä, mutta loistava idea on myös vuokrata kevytmoottoripyörä ja tutustua paikkoihin itsekseen. Alueella on muun muassa Krabin provinssin ainoa golf-kenttä.

Krabin ja Raileyn puolivälissä on erikoinen luonnonnähtävyys, fossiiliranta, jolle on kasautunut isoja, levymäisiä fossiileja sisältäviä laattoja. Laattojen on arveltu muodostuneen jopa 35 miljoonaa vuotta sitten. Fossiilirannan ympärillä on myös runsaasti kauppoja, joissa myydään ruokaa ja rihkamaa.

Samalla reissulla voi poiketa rauhallisella Ao Nam Maon hiekkarannalla, joka sijaitsee fosiilirannan ja Raileyn rantojen välissä. Erikoista tällä rannalla on se, että rantaan voi tutustua myös ratsastamalla. Ratsastusklubi järjestää rannalle lyhyehköjä ratsastuskursseja tai -retkiä.

Thaimaan-turistille yleensä pakollisia nähtävyyksiä ovat käärmenäyttelyt ja elefanttisafarit. Krabin käärmefarmissa on jopa kolmekymmentä eri käärmelajia ja viisimetrinen kuningaskobra. Krabin molemmat listatut elefanttisafaripaikat ovat alueen länsipuolella. Myös buddhalaistemppeli kuuluu monen matkailijan must see -listalle.

Alueen tärkein buddhalaistemppelialue sijaitsee Krabin kaupungin pohjoispuolella, ja sinne on vapaa pääsy. Legendaarisen tiikeriluolan yläpuolella nousee korkea vuori, jonka huipulla on iso Buddhan patsas.

Krabin alueen korkein vuori on 1350 metriä merenpinnan yläpuolelle kohoava Khao Phanom Bencha. Sitä ympäröi suojeltu, viidenkymmenen neliökilometrin kokoinen alue koskematonta luontoa. Suurin osa puistosta on kuuleman mukaan mahdoton saavuttaa, mutta puiston keskuksesta käsin kannattaa käydä katsomassa ainakin Huai To -vesiputousta. Keskuksesta alkavat myös kahden kilometrin luontopolku ja kolmen kilometrin vaellusreitti.

Luonnon ystäville suositellaan usein brittiläisen pariskunnan kehittämää lomakeskuskonseptia (Phanom Benca Mountain resort). Kansallispuiston korkeiden vuorien muodostamassa laaksossa on kymmenen lomamökkiä, luonnonuima-allas, kala-allas ja erinomainen ravintola. Lomakeskuksessa voi nauttia uskomattoman upealla tavalla luonnon kauneudesta, rauhasta ja hiljaisuudesta.

Ao Nagn on Krabin alueen suurin turistiranta, ja se sijaitsee kuuden kilomerin päässä Krabin kaupungista. Ao Nagnilta löytyy kaikkea sitä, mitä lomamatkalta yleensä odotetaan: kauppoja, ravintoloita, baareja, sukellus- snorklaus- ja kalliokiipeilyfirmoja, räätäleitä ja lähiympäristöön retkiä järjestäviä matkatoimistoja.

Korkeiden vuorten reunustama, kaunis ja kirkasvetinen hiekkaranta onkin turistien myötä kasvanut rauhallisesta ja idyllisestä rannasta kaupunkimaiseksi alueeksi. Rantaa reunustavat toinen toistaan ylellisemmät hotellit, joiden palvelut kieltämättä ovat houkuttelevia. Ao Nagnille pääsee Phuketista helpoten lautalla, ja Krabista maanteitse joko bussilla tai yhteistaksilla.

Ao Raileyn rannalle pääsee vain veneellä, mutta se ei koidu vaivaksi, sillä veneyhteydet ovat sujuvia niin Krabista kuin Ao Nagnistakin. Raileyn ranta on rauhallinen ja matalapohjainen, ja sen hiekka on juuri niin valkoista ja pehmeää, kuin miltä se kuvissa näyttää. Rannan läheisyydessä ei ole juurikaan liikennettä, ja ainoat äänet, jotka aurinkotuoliin kantautuvat, ovat meren aaltojen hiljainen kohina sekä rantaelämästä nauttivien ihmisten iloinen puheensorina.

Kookospalmumetsikön takana on bungalowkyliä sekä muutama kauppa ja ravintola. Ao Railey on kaikista Krabin alueen rannoista lapsiystävällisin. Raileyn lähellä sijaitse myös yksi Thaimaan kauneimmiksi rannoiksi ylistetty Ao Phra Nang.

Mantereelta pääsee helposti retkille myös paratiisimaisille lähisaarille, joista tunnetuimmat lienevät Chichen island ja Koh Phi Phi. Näiden saarten kauneus on lähes sadunomaista, ja juuri luonnon kauneus ja valkoiset hiekkarannat houkuttelevat saarille paljon turisteja.

Aivan Phi Phi -saaren vieressä sijaitsee asumaton saari, Phi Phi Leh, jolla kuvattiin The Beach -elokuva.

Suomalaiset ovat tunnetusti aktiivisia Thaimaan-matkailijoita, ja myös Krabin alue on kasvattanut suosiotaan. Siksipä Finnairkin on aloittanut suorat lennot Helsingistä Krabiin, josta pääsee helpoimmin jatkamaan matkaa vaikkapa Koh Lantan saarelle.

Kattavan tietopaketin osoitteineen ja karttoineen Krabin alueesta tarjoaa vastailmestynyt matkaopaskirja: Phuket, Krabi & Phang Nga Suomalainen matkaopas.

Teksti: Tuuli Daavittila / Mediafocus Oy
Kuvat: Finnmatkat, Getty Images, SXC

Lähteet:
Lehtipuu, Markus 2008: Phuket, Krabi & Phang Nga suomalainen matkaopas. Suomalainen matkaopas Oy.
Finnmatkat
Tjäreborg

Matkatarjouksia

Katso myös