Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

301 kohdetta, 1079606 valmismatkaa

Baltian suurin kaupunki Riika on Suomesta lyhyen lentomatkan päässä. Tämä joskus idän Pariisiksikin kutsuttu kaupunki on kosmopoliittinen keskus, jossa voi nauttia sekä kaupunkikulttuurista että rantalomasta.

Hyvät ruoat, edulliset juomat, mielenkiintoiset museot ja kaupungin ylittämättömät markkinat tekevät kaupungista erinomaisen vierailukohteen. Kohteeksi se sopii myös pienibudjettisille, sillä Air Balticilla on välillä tosi edullisia tarjouksia ja Riikassa on aivan ydinkeskustassa mahdollista yöpyä jopa 10 eurolla per yö.

Riikan vanhankaupungin alueelta löytyy upeita kirkkoja, merkittäviä museoita ja aukioita, joiden laidalla voi kesäaikaan nauttia hyvistä antimista ja vilkkaasta elämänmenosta. Vaikka vanhakaupunki sinänsä riittäisi monille, kannattaa kuitenkin muistaa, että sitä ympäröivät puistot ja sen takana oleva jugendtalojen alue ovat vierailun arvoisia.

Tämän lisäksi linja-autoaseman vieressä sijaitseva Centraltirgus päämarkkinapaikka on hyvä vierailukohde mihin vuodenaikaan tahansa, sillä kauppaa käydään niin sisällä kuin ulkonakin.

Useamman päivän matkalla olevien kannattaa myös käydä noin 40 minuutin päässä sijaitsevassa Jürmalassa, joka on yksi Pohjois-Euroopan parhaista rantalomakohteista. Siellä kesäiseen aikaan voi kokea kilometrien pituisia hiekkarantoja ja nauttia vanhanajan rantaresorttitunnelmasta Majorin hienoilla kaduilla.

Lentoasemalta on helppo tulla vielä myöhäänkin illalla keskustaan bussilla 22 tai 22A. Reilun 20 minuutin matka ei paljoa maksa. Kumpikin bussi saapuu vanhankaupungin laitamille, ja bussilla 22 on kätevä lähteä takaisin lentoasemalle linja-autoaseman edessä olevalta pysäkiltä.

Vanhankaupungin upeat aukiot ovat hyviä maamerkkejä siellä suunnistettaessa, ja niiden liepeillä ovat myös parhaat nähtävyydet. Livu Laukums -aukio on paras paikka löytää terassi, ja valinnanvaraa riittää. Niin kakkukahvit, virvoittavat juomat kuin ateriatkin ovat täällä kaikki erinomaisia, paikoissa on pöytiintarjoilu ja hinnat ovat edelleenkin kotimaata halvempia. Aukiolla on myös runsaasti matkamuistoja myyviä kojuja, joissa erityisesti korut, käsityöt ja kaikenlaiset matkamuistot ovat helposti vertailtavissa.

Kesäisin aukiolla on runsaasti terasseja, ja lähellä on myös Alus Seta, yksi kaupungin suosituimmista ravintoloista, joissa voi nauttia edullisia ruokia ja juomia, jotka taatusti ovat kaikkien makuun, myös kasvissyöjien. Yksi merkittävä aukio on Rats Laukums, jonka laidalla on niin sanottu Mustapäiden talo vuodelta 1344 – se vioittui pahasti toisen maailmansodan aikana mutta on nyt entisöity entiseen loistoonsa.

Vanhakaupunki on monille turisteille koko Riika, eikä se olekaan ensimmäisellä pikaisella käynnillä huono valinta, sillä siellä riittää näkemistä ja tekemistä miltei koko vuorokauden. Hinnat tosin ovat turistivirtojen lisäännyttyä nousseet melkoisesti, ja parhaissa paikoissa erityisesti ruoat alkavat lähestyä kotimaan hintoja.

Edullisiakin paikkoja vanhastakaupungista edelleen löytää, ja siellä on hämmästyttävän suuri valikoima etnisiä ravintoloita, joiden joukossa on intialainen kasvisravintola, eri puolilta entistä Neuvostoliittoa kuten Uzbekistanista, Armeniasta ja Gruusiasta tulevia keittiöitä sekä muita kotimaasta puuttuvia paikkoja, kuten keskiaikaisia ravintoloita. Näistä saa tietoa kaupungissa jaettavista ilmaisjakelulehdistä, joita on miltei kaikissa hotelleissa ja ravintoloissa.

Vanhakaupunki on omatoimimatkailijalle myös paras paikka yöpyä, sillä sinne on ilmaantunut valtava määrä hosteleja, joissa voi yöpyä n. 10 eurolla per yö, mikäli tyytyy petiin 8–12 punkkaa vetävästä huoneesta. Hosteleilla on kova kilpailu asiakkaista, ja ne ovat miltei poikkeuksetta siistejä, turvallisia ja ystävällisiä yöpymispaikkoja.

Vanhaakaupunkia ympäröivät suuret puistot kanaaleineen sekä sen takana sijaitsevat jugendtalojen korttelit ovat se, mitkä tuovat monille Pariisin mieleen. Erityisesti Bastejkalns-puisto Pilsetus-kanaaleineen sekä Milda eli monumentti vapaudelle ovat tutustumisen arvoisia, ja myös Vermanes-puutarhat sekä Kronvaldan puisto ovat hyviä vierailupaikkoja. Vermanes puiston toisella puolella, Elisabetes Iela -kadulla on silläkin syytä vierailla, sillä alueen jugendtaloista juuri sillä sijaitsevat kaikkein komeimmat.

Vierailunarvoinen on myös numerossa 65 sijaitseva Vermanitis-ravintola, joka on yksi kaupungin parhaista aamiaispaikoista ja josta saa myös edullisia lounaita ja päivällisiä. Kaupungin uusipuoli on muutenkin erinomainen paikka vanhaakaupunkia edullisimmille juomille ja aterioille, ja pienibudjettiset kasvissyöjät suuntaavat täällä Ramaan (K Barona iela 56), josta saa pilkkahintaisia Govinda-tyylisiä aterioita ja joka on auki sunnuntaita lukuun ottamatta aamusta myöhäiseen iltaan. Uudenpuolen bulevardien joukosta löytyy myös runsaasti kauppoja, kahviloita ja erilaisia nähtävyyksiä, joista Valtion taidemuseo ja Venäläinen ortodoksikirkko ovat merkittävimpiä.

Lähellä jugendtalojen aluetta ovat myös kaupungin parhaat shoppailuseudut, jotka ovat keskittyneet päärautatieaseman ja linja-autoaseman liepeille. Suuret ostoskeskukset hyvine valintamyymälöineen, Stockmann ja monet muut liikkeet ovat erityisen hyviä talvisaikaan, ja niistä löytyy hyvä valikoima kaikkea ruoasta vaatteisiin huomattavasti kotimaata edullisemmin hinnoin.

Tämän shoppailuparatiisin vieressä on myös Centraltirgus, johon ikävä kyllä harvat kaupungissa vierailevat uskaltautuvat. Viiden suuren hallin sisällä ja niiden ulkopuolella käytävä kauppa on kaikin tavoin mielenkiintoista, ja tuotteiden värikkyys ja eksoottisuus ovat jo sinänsä näkemisen arvoisia. Markkinoiden alueella on uskomaton määrä merenantimia, kasviksia ja hedelmiä, ja erityisen viehättäviä ovat hapankaalia ja erilaisia säilöttyjä vihanneksia kauppaavat kojut, joista voi hankkia vaikkapa etikkaan säilöttyjä omenoita ja paprikoita.

Markkinoilta löytyy myös kahviloita ja pieniä ravintoloita, joissa voi puoli-ilmaiseksi nauttia paikallisia erikoisuuksia. Niille, jotka hallitsevat venäjän kielen, on myös mahdollisuus tutustua markkinoiden elämänmenoon lähemmin, sillä puolet Riian asukkaista ovat venäjänkielisiä ja he hallitsevat kaupankäyntiä niin päämarkkinoilla kuin monessa muussakin osassa kaupunkia.

Kesäisin päärautatieasemalta pääsee kätevästi rantalomalle reilussa puolessa tunnissa. Juna köröttelee mukavien maisemien halki Jürmalaan, jossa voi jäädä pois joko Majorin tai Dubultin asemalla. Jürmala tarkoittaa suomeksi rantaa, ja tämä onkin alueelle hyvä nimi; rannikkoa on nimittäin siunattu 30 kilometrillä valkeaa hiekkaa.

Rannalla rentoutumisen lisäksi Majorissa voi nauttia vanhanajan rantaresorttiloman tunnelmasta, sillä vuosisadan vaihteen puutalot ja erityisesti pitkä Jomas iela -kävelykatu luovat ainutlaatuisen ilmapiirin. Kävelykadun lukuisat kaupat, ravintolat ja kahvilat pitävät sen vilkkaana aamusta iltaan, ja erityisesti kesäsunnuntaisin tulee riikalaisia sankoin joukoin pakoon kivikaupungin autioituneita katuja.

Jürmalassa sijaitsee myös Kemerin kansallispuisto, jonne on hyvä lähteä patikoimaan, ja muutenkin Jürmalassa on hyviä harrastusmahdollisuuksia golfista tennikseen ja vesiurheiluun. Lisäbonuksena niille, jotka ovat matkalla omalla autolla, on Riika–Jürmala-pikatie, joka kuudella kaistallaan on hankkinut itselleen lisänimen "10 minuuttia Amerikassa". Tämä moottoritie toimi aikoinaan jokaisen Neuvostoliitossa kuvatun, Yhdysvaltoihin sijoittuneen elokuvan kuvauspaikkana.

Teksti Peter Erik Forsberg / Mediafocus

Kuvat Peter Erik Forsberg / Mediafocus ja Latvian matkailutoimisto

Matkatarjouksia

Katso myös