Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

479 kohdetta, 725804 valmismatkaa

Gran Canaria on paljon enemmän kuin hotellikyliä ja aurinkorantoja. Lue 10 yllättävää faktaa Kanarian suosikkisaaresta.

Kanariansaaret saivat nimensä niillä aikoinaan eläneistä villeistä koirista. ”Gran” taas tarkoittaa suurta – Gran Canarialla ollaan siis koirien suurella saarella. Todellisuudessa sekä Teneriffa että Fuerteventura ovat pinta-alaltaan Gran Canariaa isompia.

Kanariansaaret sijaitsevat suunnilleen samoilla leveyspiireillä Floridan kanssa. Afrikan rannikolle on matkaa 200 kilometriä ja Espanjan Cadiziin 1 350 kilometriä.

Gran Canarian rannikolla ilmasto on trooppinen, 400–1400 metrin korkeudessa keskieurooppalainen ja sitä korkeammalla skandinaavinen. Usein kuuleekin sanottavan, että saari on kuin maanosa pienoiskoossa.

Rannikon trooppiset maisemat palmuineen ja hiekkarantoineen vaihtuvat saaren sisäosiin suunnattaessa karuksi vuoristoksi.

Gran Canarian luonto on mainettaan monipuolisempi – saarella on niin hiekkadyynejä, bambumetsiä, kanjoneita, vehreitä laaksoja kuin tulivuoren kraattereitakin. Pico de las Nievesissä on komeita kalliomuodostelmia, joita saaren alkuperäisasukkaat palvoivat jumalinaan.

Gran Canarian, kuten muidenkin Kanariansaarten, vesien kalasto on rikasta: saarien lähistöllä on bongattu peräti 26 delfiini- ja valaslajia. Maan kamaralla voi kulkea huoletta, sillä Gran Canarialla ei ole myrkyllisiä käärmeitä, skorpioneja, liskoja eikä suurikokoisia nisäkkäitä.

KUVA Gran Canarian suurin luonnonvarainen maaeläin on kani. Saarelle on tuotu esimerkiksi kameleita, joiden kyydissä pääsee vaikkapa Maspalomasin hiekkadyyneille. Kuva: Islas Canarias.

Gran Canarialla on enemmän asukkaita kuin millään muulla Kanariansaarista. 830 000 asukkaasta vajaa puolet asuu Las Palmasin kaupungissa, joka on saariryhmän kaupungeista väkirikkain.

Gran Canarialla on mainio tieverkosto. Saarta kiertää ja halkoo useita moottoriteitä. Sisämaassa kiemurtelee myös muutamia serpentiiniteitä. Julkinen linja-autoverkosto on hyvä.

Gran Canarian lentoasema on yksi Espanjan vilkkaimmista. Lauttaliikenne mantereelle ja muille Kanariansaarille kulkee Las Palmasin ja Las Nievesin satamista.

Saarella on tarjolla kaikki kansainväliset herkut pizzasta pihviin ja sushista suomalaisiin lihapulliin ja perunamuusiin. Paikallisista ruoista tunnetuin on ryppykuoriset papas arrugadas -perunat, jotka nautiskellaan tulisen mojo-kastikkeen kera. Herkun kerrotaan syntyneen vahingossa, kun perunat jouduttiin keittämään paremman puutteessa suolavedessä.

Gran Canarialla tarjoillaan myös paljon tuoretta kalaa. Ravintolan listalta voi löytyä yllättäen esimerkiksi mureenaa.

Luolassa asuminen on paikallinen erikoisuus, jota pääsee ihmettelemään parhaiten Guayadequen kylässä.

Golfilla on Kanariansaarilla pitkät perinteet. Gran Canarialla sijaitsee nimittäin koko Espanjan vanhin, vuonna 1891 perustettu golfklubi. Perinteisempien kenttien lisäksi saarella pääsee pelaamaan esimerkiksi sammuneen tulivuoren kraatterissa.

 

Teksti: Sari Peltonen / Mediafocus

Kuvat: Gran Canarian matkailutoimisto, Islas Canarias / Kanariansaarten matkailutoimisto, SXC

 

Matkatarjouksia

Katso myös