Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

415 kohdetta, 602229 valmismatkaa

Pentti Korpelan kirja Espanjan Aurinkorannikon patikkareitit esittelee Costa del Solin vähemmän tunnetun puolen. Rantalomakohde ja bilekeidas on myös patikkamatkailijan paratiisi.

Kirja esittelee 37 patikkareittiä Costa del Solin alueelta. Suurin osa reiteistä sijaitsee Marbellan läheisyydessä, mutta myös Gibraltarilla ja sisämaassa Rondan alueella vieraillaan. Liian suurta palaa ei yritetä haukata, vaan kirjassa keskitytään melko pieneen alueeseen ja se pysyykin 250-sivuisena taskuoppaana eikä pääse kasvamaan tiiliskiveksi. Ratkaisu on hyvä, sillä kirjan on tarkoitus kulkea mukana patikkamatkaajan repussa.

Patikkareitit on jaettu helppoihin, kohtuullisiin ja vaativiin pituuden ja maaston vaikeakulkuisuuden perusteella. Jokaisesta reitistä kerrotaan myös etukäteen, montako kilometriä on nousua ja laskua. Reitteihin on merkitty GPS-pisteet ja opas suosittaakin GPS-navigaattorin mukaan ottamista.

Itse reitit käydään läpi tarkasti, lähes askel askeleelta tähän tapaan: Ohita puintitasanne ja vihreä metallipuomi. Laskeudu oikealle koilliseen ja ylitä uoma. Noin 200 metriä pohjoisempana käänny oikealle pohjoiseen. Tekstiä havainnollistavat kartat, joihin on merkitty myös korkeuserot.

Kirja on kattava ja perusteellinen, mutta jotkin yksityiskohdat mättävät. Kieli on paikoin tönkköä, tyyliin: Jos etsit jotain uutta ja villiä, ja silti sopivan lähellä loma-asutusta, tämän oppaan avulla löydät kulkumerkit sinne. Varsinkin alussa keskitytään myös täysin epäoleellisiin asioihin, kuten espanjalaisten ylipainoon tai esitetään yleistyksiä, kuten väite, että suurin osa Espanjan matkaajista liikkuu vain hotellin ja rannan väliä.

Joiltain osin myös jäsentely on pielessä. Johdannossa esimerkiksi mainitaan, että vaarallisia eläimiä ei alueella juurikaan ole, mutta mäntykulkuekehrääjän toukkia kannattaa varoa. Lukija jää ihmettelemään, miksei enempää kerrota. Miksi niitä pitää varoa? Purevatko ne? Mitä sitten, jos sellaiseen törmää? Kyseisiin toukkiin kuitenkin palataan 200 sivua myöhemmin patikkareitin 35 yhteydessä. Jo pieni viittaus tyyliin "lue lisää sivuilta…" olisi selventänyt asiaa. Jokaista reittiä kun tuskin kukaan tulee kahlanneeksi läpi.

Ekologinen näkökulma sen sijaan on tervetullut ja on mukavaa, että kirjailija kiinnittää huomiota myös siihen. Patikkareittejä jyrätään asutuksen alta ja satoja vuosia vanhoja polkuja peitetään asfaltilla. Matkailijoiden huomion kiinnittäminen tärkeisiin asioihin varmasti osaltaan auttaa hidastamaan vääränlaista kehitystä, onhan turismi alueen tärkein elinkeino.

Espanjan Aurinkorannikon patikkareitit sopii hyvin mukana kulkevaksi oppaaksi ja patikkamatkaajan henkiseksi tueksi, joka ehkäissee myös eksymistä ja turhautumista. Aloitteleva patikoija uskaltautuu varmasti ennakkoluulottomammin kävelyreiteille, kun voi seurata matkan edistymistä kirjasta.

Kirjoittaja Pentti Korpela on itse matkustanut Etelä-Espanjaa ristiin rastiin ja tekstistä huokuu asiantuntemus ja innostus. Jos kustantamo olisi vielä hieman stilisoinut kieltä, olisi lukukokemuskin parantunut. Asiaansa Korpelan kirja kuitenkin palvelee hyvin, ja mikäli olisin itse lähdössä patikoimaan Costa del Soliin, pakkaisin sen mieluusti mukaani.

Pentti Korpela: Espanjan Aurinkorannikon patikkareitit, 256 s., Tammi

Teksti: Tuulikki Laine / MTV3

Matkatarjouksia

Katso myös