Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

301 kohdetta, 1079606 valmismatkaa

Tallinnassa riittää nähtävää, vaikka vanhakaupunki olisi tullut jo tutuksi. Kadriorg ja Pirita tarjovat Viron upeaan pääkaupunkiin aivan uuden näkökulman.

Jos tunnustaudut kulttuurin ystäväksi, kannattaa Tallinnan keskustasta hypätä raitiovaunuun tai bussiin ja suunnata itään kohti Kadriorgin kaupunginosaa. Jo pelkästään sen kadut ovat kuin arkkitehtoninen museo, jossa upeat huvilat, kesäkartanot ja funkkistalot vaihtelevat virolaistyylisten puisten vuokratalojen kanssa – presidentin virka-asuntoa unohtamatta.

Kunstimuuseum Kumu, Viron taidemuseon helmikuussa 2006 avattu rakennus on kulttuurinälkäisen ehdoton käyntikohde Kadriorgissa. Suomalaisarkkitehti Pekka Vapaavuoren suunnittelemassa taidekeskuksessa on esillä seitsemässä kerroksessa sekä virolaisen taiteen klassikoita että nykytaidetta.

Taidemuseon ulkomaisen taiteen kokoelma sijaitsee puolestaan läheisessä Kadriogin barokkilinnassa. Venäjän tsaari Pietari Suuri rakennutti linnan ja sitä ympäröivän puiston perheensä kesänviettopaikaksi. Keisarinna Katariinan kunniaksi rakennettua linnaa kutsuttiin Kadrin eli Katariinan laaksoksi (Kadriorg).

Kadriorgin linnasta kannattaa poiketa tien toiselle puolelle Mikkelin museoon. Yksityinen taiteenkerääjä Johannes Mikkel lahjoitti 1994 Tallinnan taidemuseolle merkittävän ulkomaisen taiteen kokoelman. Museossa on esillä antiikkista kiinalaista posliinia, maalauksia ja graafiikkaa Keski- ja Etelä-Euroopasta.

Vaikka tämä kulttuuriannos ei vatsaa täytäkään, ei Kadriorgista tarvitse lähteä kesken päivän keskustaan etsimään ruokapaikkaa. Kumun ravintolan lisäksi Kadriorgissa on tarjolla monia hyviä ruokaravintoloita.

Kadriorgista merenrantaa eteenpäin, noin viiden kilometrin päässä keskustasta sijaitsee toinen kiinnostava tallinnalainen kaupunginosa, Pirita. Se on saanut nimensä Neitsyt Marian birgittalaisluostarista. Erikoista tässä nunnaluostarissa oli se, että myös miespuoliset papit saivat johtaa siellä jumalanpalveluksia ja juhlakulkueita. 1500-luvun loppupuolella tuhoutuneesta kirkosta ovat nykyisin jäljellä vain 35 metriä korkea länsipääty ja sivuseinät. Maalaukselliset luostarin rauniot ovat paitsi nähtävyys myös miellyttävä ulkoilupaikka.

Pirita on mäntymetsineen ja jokilaaksoineen muutenkin ihanteellinen alue ulkoiluun ja aktiiviseen lomanviettoon ympäri vuoden.

Hyvän kokonaiskuvan alueesta ja koko Tallinnan kaupungista saa 314 metriä korkeasta televisiotornista. Sen 170 metrissä sijaitsevalta näköalatasanteelta avautuu upea näköala jopa Suomeen saakka, jos kohdalle sattuu kirkas poutapäivä. Torni rakennettiin vuoden 1980 olympialaisiin. Näköalojen lisäksi tornissa kannattaakin käydä ihastelemassa neuvostoaikoja henkivää sisustusta.

Kivenheiton päässä televisiotornista sijaitseva kasvitieteellinen puutarha on mielenkiintoinen käyntikohde myös talvisin. 2400 lajia ja kuukausittain vaihtuvat näyttelyt tarjoavat aina uutta nähtävää useammallekin käyntikerralle.

Erinomainen päätös aktiiviselle lomalle on hemmotella itseään yhdessä monista Tallinnan kylpylöistä, kuten vaikka Pirita Top Spa:n terveys- ja kauneusmaailmassa. Saisiko olla Meri-, Aromi- tai Beauty-paketti?

Lisätietoa:

http://www.tourism.tallinn.ee/fin

http://www.ekm.ee/
 

Teksti: Tuija Härkönen / GoFinland

Kuva: GoFinland

Katso myös