Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

500 kohdetta, 691999 valmismatkaa

MTV3:n Venäjän-erikoistoimittaja Mirja Sipinen kertoo vinkkejä Moskovaan suuntaavalle.

Huomenta Suomen kesäaamujen juontaja
Mirja Sipinen on asunut lähes neljä vuotta Venäjällä. Hän suosittelee ehdottomasti testaamaan georgialaista eli gruusialaista ruokaa.

Se on yksi perusjuttu, mistä kaikki pitävät. Georgia on Venäjän ruokakulttuurille kuin Italian meille.

Kun on Moskovasta kyse, ei pidä unohtaa klassista kulttuuritarjontaa. Mirja suosittelee lämpimästi Bolshoi-teatteria, joka on remontoitu sivurakennuksineen. Lippujen hankkimiseen toimittajalla on rahanarvoinen vinkki.

Jos on mahdollista, niin kannattaa pyytää venäläistä ystävää ostamaan liput, koska ne ovat huomattavasti edullisempia venäläiselle.

Samalla periaatteella toimii lippujen ostaminen Mariinski-teatteriin.

Liput ovat turistille noin puolitoista, tai jopa kaksinkertaisesti kalliimpia kuin venäläisille.

Jos haluaa nähdä väläyksen Neuvostoliittoa, kannattaa matkustaa Valko-Venäjälle. Mutta jos haluaa nähdä sellaisen pienen viipaleen Neuvostoliittoa, Mirja kehottaa menemään VDNH-näyttelykeskukseen. Se on Neuvostoliiton saavutusten näyttely. Alue sisältää 400 rakennusta ja paviljonkia.

Jokaisella Neuvostoliittoon kuuluvalla alueella oli oma paviljonki, ja on periaatteessa edelleen.

Silloin kun Neuvostoliitto hajosi, niin tältäkin laitokselta loppui rahoitus ja ne muutettiin kauppatiloiksi. Mirja kuvailee paikkaa Neuvostoliiton hautausmaaksi.

Siellä on kullatut valkyyriat, suihkulähteistä syöksyy vettä ja Lenin tuijottaa ympärilleen keskellä kaikkea valtaisassa patsaassa. Ja sitten siellä on miljoonia markkinakojuja, jotka ovat niissä hienoissa paviljongeissa.

On Karjalan paviljonkia, Uzbekistanin paviljonki ja Kazakstanin paviljonki, hän jatkaa.

Paviljongeissa myydään sähkökitaroita, gobeliineja, kiinalaista elektroniikkaa ja kaikkea mahdollista, mitä voisi olla toreilla myynnissä.

Oikean hautausmaan voi nähdä Novodevitšin luostarilla. Siellä on kaikkien kansainvälisesti tunnettujen ja merkittävien ihmisten haudat, kuten kirjailija Anton Tšehovin, Boris Jeltsinin, kosmonautti German Titovin.

Haudat ovat huikeita taideteoksia.

Hieman kevyempää kulttuuria on tarjolla Gogol-klubilla. Mirja kertoo, että se on heidän Tavastia. Kaapelitehdasta vastaava paikka on taas Winzavod.

Siellä on nykytaidetta, jota voi käydä ihastelemassa.

Se valtava taidealue, josta löytyy myös ravintoloita. Se on kaikin puolin tosi hip ja hop.

Mirja on sitä mieltä, että Moskovassa ja Pietarissa pärjää englannilla, jos käy perus turistipaikoissa. Mutta esimerkiksi pienemmissä ravintoloissa ruokalistat ovat vain venäjäksi.

Ei siihen voi oikein muuta sanoa, kuin että tilanne on tämä. Ota siitä kaikki irti, ja tietyssä mielessä nauti siitä tilanteesta, että olet hieman kielitaidoton.

Katso mielenkiinnolla, mitä sieltä keittiöstä tulee, jos yrität tilata jotakin, Mirja kannustaa hymyillen.

Huomenta Suomen kesäaamuja juontava Mirja huomauttaa, että moni puhuu englantia, varsinkin nuoremmat.

Mutta heti kun menet isoista kaupungeista pois, niin on ihan tavallista päätyä tilanteisiin, jossa kukaan ei puhu englantia.

Kirjeenvaihtajalle ei ole käynyt koskaan mitään, vaikka hän kertoo tehneensä kaikkea, mitä matkaoppaissa kehotettaan olla tekemättä.

Olen esimerkiksi matkustanut yksin taksilla keskellä ei mitään.

Turvallisuuteen vaikuttava monet tekijät, kuten missä menet, oletko humalassa, oletko yksin ja levitteletkö rahojasi ympäriinsä. Eli ihan perusasioilla pystyy vaikuttamaan omaan turvallisuuteensa.

En suosittele olemaan tyhmä. Ja mielestäni väitteessä, että Venäjä on turvaton paikka, on hieman myyttiä.

MTV3/Johanna Teivainen

Kuvat: Colourbox, AP

Katso myös