Selaimesi on aavistuksen vanhentunutta mallia, eikä Lomakuumetta.fi siksi toimi sinulla täydellisesti. Päästäksesi oikeaan lomatunnelmaan, suosittelemme esimerkiksi Chrome-selaimen käyttöä.

500 kohdetta, 691999 valmismatkaa

Vilna, entinen Liettuan Jerusalem, tunnetaan edelleen kirkkojen kaupunkina. Ensimmäinen kirkko rakennettiin nykyisen katedraalin paikalle kuitenkin vasta 1200-luvulla, kun pakanallinen Liettua kääntyi Euroopan viimeisenä maana kristinuskoon. 1400-luvulla Vilna eli loisteliainta aikaansa. Se oli Itämereltä Mustallemerelle ulottuneen mahtavan Liettuan pääkaupunki. Yliopisto perustettiin ja eri väestöryhmät rakensivat omia kirkkojaan. Barokki-maineensa kaupunki sai, kun kirkot ja kadut rakennettiin 1700-luvun tulipalojen jälkeen uuden tyylisuunnan mukaisiksi. Vilnan ilme oli syntynyt.

Turistille Vilna on oiva kohde. Kaupunki on helposti hallittavissa ja se on halvempi kuin baltialaiset naapurinsa. Nähtävää on paljon, samoin ravintoloita ja kuppiloita. Loistelias historia tarjoaa oman antinsa. Vanhassa kaupungissa tunnelma on edelleen sekoitus vanhaa Baltiaa ja Keski-Eurooppaa. Mutta myös lähihistoria tarjoaa paljon. Neuvostoliiton hajoaminen alkoi juuri Liettuasta. Itsenäiseksi maa julistautui maaliskuussa 1990. Hienoa kaupungissa on menneisyyden kietoutuminen nykyisyyteen niin, että historialliset nähtävyydet ovat myös olleet nykyhistorian näyttämönä.

Lukuisten katolisten ja ortodoksikirkkojen lisäksi kaupungissa oli aikoinaan useita synagogia. 1500-luvulta lähtien Vilna oli Euroopan merkittävin juutalainen kulttuurikeskus. Vielä viime vuosisadan alussa 40 prosenttia väestöstä oli juutalaisia. Toinen maailmansota muutti asetelman kokonaan. Juutalaisten museo kertoo Vilnan ghetoista ja juutalaisten nopeasta joukkotuhosta.

Näköala yli Vilnan

Kirkkojen nykyistä määrää voi arvioida laskemalla näköalapaikoille näkyviä kirkontorneja. Melkein jokaisessa korttelissa on yksi kirkko. Yksi parhaista näköaloista yli vanhan kaupungin ja myöskin ympäröiviin lähiöihin on Gediminasin linnan tornista. Punainen tiilitorni on ainoa, mitä 1200-luvulla rakennetusta ylälinnasta on jäljellä. Tornilla on nykyhistoriassakin tärkeä asema. Liettuan lippu nostettiin tornin lippusalkoon 7. lokakuuta 1988, kun itsenäisyyshaaveet olivat jälleen heränneet. Siitä alkoi Neuvostoliiton mureneminen.

Toinen hyvä näköala yli vanhan kaupungin on Gediminasin torniinkin näkyvä Kolmen ristin kukkula. Alkuperäiset ristit pystytettiin 1500-luvulla kukkulalla murhattujen fransiskaanimunkkien muistoksi. Ristit poistettiin Stalinin aikana. Uudet ristit pystytettiin vuonna 1989. Niistä tuli nopeasti itsenäisyydestään kamppailevan Liettuan symboli.

Neuvostoajan muistoja

Kolmas hyvä näköala yli koko kaupungin avautuu Vilnan televisiotornin pyörivästä ravintolasta. Tornikin liittyy Liettuan uuteen itsenäistymisprosessiin. Tornin sisällä oleva valokuvanäyttely kertoo siitä tammikuun päivästä vuonna 1991, kun neuvostotankit vyöryivät Vilnan TV-tornille. Neljätoista siviiliä sai surmansa.

Surullista lähihistoriaa esittelee myös KGB:n museo. Gedimino-kadun rakennus oli KGB:n päämaja, jonka kellarikerroksessa kuulusteltiin ja kidutettiin epäiltyjä. Nyt sellit ovat turistien nähtävinä. Museota esittelevät vanhat miehet ovat entisiä vankeja. Seinillä on englanninkieliset selostukset.

Kirkkoja joka korttelissa

Kirkoista kannattaa tutustua ainakin Pyhän Annan kirkkoon ja kaupungin katedraaliin. Pyhän Annan kirkkoa pidetään gotiikan mestarinäytteenä. Alun perin kirkko rakennettiin 1300-luvun alussa, mutta goottilaisen muotonsa se sai vuonna 1582. Napoleonin kerrotaan ihastuneen kirkkoon niin, että tämä halusi viedä koko rakennuksen Venäjän sotaretken muistona kotiin Pariisiin.

Katedraali muistuttaa oikeastaan enemmän kreikkalaista temppeliä kuin kristillistä kirkkoa. Paikka on ollut pyhä jo ammoisista ajoista. Ennen katedraalia paikalla oli ukkosen jumalalle omistettu temppeli. Viime vuosikymmeninä katedraalissa on tehty mielenkiintoisia löytöjä. 1980-luvulla kryptasta löydettiin valtaa pitäneiden hautapaikkoja, jotka oli piilotettu sinne 1600-luvulla. Vuonna 1998 ilmoitettiin kolmetoista vuotta aiemmin tehdystä löydöstä, joka oli salattu neuvostoisänniltä. Katedraalin seinään tehty aarrekätkö sisälsi vanhoja kulta- ja hopearahoja.

Pyhiinvaellukselle tai ostoksille Ausros vartu -kadulle

Kolmas pyhättö, joka pitää ehdottomasti nähdä, on Aamunkoiton portin kappeli Ausros vartu -kadulla. 1500-luvulla Vilnaa ympäröi muuri, jossa oli yhdeksän porttia. Melkein kaikissa porteissa oli myös kappeli. Aamunkoiton portti kappeleineen on ainoa jäljellä oleva. Kappeli on myös itäisen Euroopan tärkeimpiä pyhiinvaelluskohteita siellä olevan ihmeitä tekevän Pyhän Marian maalauksen vuoksi.

Myös koko Ausros vartu -katu barokkirakennuksineen on kaunis, itse asiassa Vilnan kauneimpia. Vanhoissa rakennuksissa on myös mielenkiintoisia kauppoja, muun muassa useita meripihkamyymälöitä. Parhaina ostoskatuina pidetään kuitenkin Gedimino ja Pilies -katuja. Pilies gatve oli keskiajalla Vilnan tärkein katu. Nyt kävelykatua reunustavissa porvaristaloissa myydään matkamuistoja, meripihkaa, paikallista taidetta ja käsitöitä. Myös pellava on edullista.

Teksti: Leena Itkonen
Kuvat: Lithuanian State Department of Tourism

Matkatarjouksia

Katso myös